Ποιός είναι ο απαραίτητος φωτισμός δωματιού ξενοδοχείου;

Ποιός είναι ο απαραίτητος φωτισμός δωματιού ξενοδοχείου;

Τα φωτιστικά εσωτερικού χώρου αποτελούν κάτι παραπάνω από μία φωτεινή πηγή για το εσωτερικό του ξενοδοχειακού δωματίου! Αποτελούν μέρος της συνολικής σχεδιαστικής άποψής μας για τον χώρο και παρόλο που σχετίζονται με την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, διαθέτουν τόσο πρακτικό όσο και διακοσμητικό ρόλο.

Θα μπορούσαμε να καταγράψουμε τον φωτισμό δωματίου ξενοδοχείου και ενοικιαζόμενων δωματίων σε 2 κατηγορίες, τον απαραίτητο φωτισμό χρηστικής σημασίας και τον φωτισμό ανάδειξης ή διακοσμητικό φωτισμό.(δείτε επόμενο άρθρο μας)

Ας μελετήσουμε αρχικά την κατηγορία του χρηστικού φωτισμού.
Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται όλες οι φωτιστικές παροχές που απαιτούνται τόσο από την τουριστική νομοθεσία, όσο και στην πράξη, ώστε να διευκολύνουν τους επισκέπτες κατά την παραμονή τους στο χώρο του δωματίου.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα εξής:

-Φωτιστικά κομοδίνων κρεβατιών

Γνωστά και ως side bed lights και θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα για τον κάθε επισκέπτη.
Μπορούν να τοποθετηθούν επάνω στο κεφαλάρι του κρεβατιού με ενσωματωμένο διακόπτη ή σε συνδυασμό με τον διακόπτη αλέ-ρε-τουρ και την πρίζα.

a5e9899336971cb0fad43da078bc7577

bed side light

double side light for hotel room

Η τελευταία τάση στα φωτιστικά κομοδίνου εισάγει την δυνατότητα δύο ειδών φωτισμού επάνω στο ίδιο bed side light,
για όσους επιθυμούν να διαβάζουν στο κρεβάτι χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους επισκέπτες στο δωμάτιο.

 

 

 

Κεντρικό φωτιστικό οροφής δωματίου

Χρειαζόμαστε τον κεντρικό φωτισμό δωματίου για να φωτίσουμε συνολικά και ομοιόμορφα το χώρο μας.

d141e76f839c45b4866a3711e21d60d2

Αν οι διαστάσεις του δωματίου είναι μεγάλες π.χ. ένα family room ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερα φωτιστικά οροφής για να μην υπάρχουν σκοτεινές περιοχές, δυσχεραίνοντας την κίνηση των επισκεπτών στο δωμάτιο.
Θα χρειαστεί να προβλέψουμε δύο αρέ-ρε-τουρ διακόπτες για να δώσουμε στους πελάτες την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον κεντρικό φωτισμό, ενόσω είναι ξαπλωμένοι.

 

 

 

lighting for hotel roomsceiling fan for hotel room

 

Προσοχή όμως!

Τα φωτιστικά οροφής δεν μπορούν να αντικατασταθούν πλήρως από τα επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά, διότι ο φωτισμός οροφής αναπτύσσεται σε εύρος κατά επιφάνεια και όχι σημειακά ή σε επίπεδο φωτιστικής δέσμης!

Αν διαχειρίζεστε ή διαθέτετε θερινό κατάλυμα, μία πρακτική λύση είναι να συνδυάσετε το φωτιστικό οροφής με ανεμιστήρα οροφής, δίνοντας έναν ιδιαίτερο διακοσμητικό τόνο στο χώρο.

 

 

Φωτισμός καθρέπτη γραφείου

Ο καθρέπτης του γραφείου, ή αλλιώς της κονσόλας, που απαιτείται ως ξενοδοχειακή επίπλωση, συνοδεύεται από το κατάλληλο φωτιστικό.
Δεδομένου ότι ο καθρέπτης χρησιμοποιείται κατά το μακιγιάζ, το στέγνωμα των μαλλιών ή τον αισθητικό καλλωπισμό από τους επισκέπτες, είναι σκόπιμο να υπάρχει σημειακός, επίπεδος φωτισμός, χωρίς διακοσμητικούς λαμπτήρες π.χ. edisson.
Η κατάλληλη θέση του φωτιστικού είναι σε ανάποδη κατεύθυνση από το παράθυρο ή την μπαλκονόπορτα του χώρου, ώστε να μην υπερφωτίζεται μόνο η μία πλευρά του προσώπου.

Φωτισμός οροφής μπάνιου

gypsum ceiling lightsceiling lights for bathroom hotel

 

Φώτα οροφής ή φώτα χωνευτά στην οροφή γυψοσανίδας;

Όποια λύση και αν επιλέξουμε για το μπάνιο, χρειαζόμαστε κεντρικό φωτισμό οροφής για να φωτίσουμε ομοιόμορφα το χώρο του ντους ή της μπανιέρας, καθώς και του νιπτήρα. Προσοχή στην επιλογή του φωτιστικού όμως! Η υγρασία του χώρου και το χαμηλό εσωτερικό ύψος που συνήθως διαθέτουν τα μπάνια απαιτεί την επιλογή ενός εγκεκριμένου φωτιστικού με αναγνωρισμένες ποιοτικές προδιαγραφές.

 

 

 

Φωτισμός καθρέπτη μπάνιου

light for bathroom mirror

Το δεύτερο σημαντικότερο φως μέσα στο μπάνιο είναι αυτό του καθρέπτη!
Επιλέξτε ένα backside light ή αλλιώς έμμεσο φωτισμό πίσω από τον καθρέπτη.
Μία εναλλακτική λύση είναι οι καθρέπτες που ήδη διαθέτουν ενσωματωμένη ταινία led.
H τοποθέτηση έμμεσου φωτισμού συνίσταται διότι εξασφαλίζει την αποφυγή σκιάσεων κατά το μακιγιάζ ή το ξύρισμα των επισκεπτών σας.

Ο συνδυασμός του έμμεσου φωτισμού του καθρέπτη με τον άμεσο φωτισμό οροφής εξασφαλίζει τον επαρκή φωτισμό του μπάνιου.

 

 

 

Φωτισμός ασφαλείας

Τέλος, δεν παραβλέπουμε σε καμία περίπτωση, και πάντα σε συνεννόηση με τον ηλεκτρολόγο, να τοποθετήσουμε τα φώτα ασφαλείας που περιλαμβάνουν σημάνσεις διαφυγής σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η υπηρεσία Mελέτης Φωτισμού ξενοδοχείου και ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων περιλαμβάνεται στα πακέτα υπηρεσίας της HOSTCOMPASS,  ELEGANT και PREMIUM

 

 

Tags: Ανακαίνιση Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Διακόσμηση Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Φωτισμός Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων
Θέλετε να προηγηθείτε από τους ανταγωνιστές σας;

Λάβετε το ενημερωτικό μας έντυπο για τις
5 παγκόσμιες τάσεις στον Τουρισμό που θα σας ωφελήσουν!

Παρακαλώ εισάγετε το email σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!