Γιατί είναι απαραίτητος ένας επαγγελματίας αρχιτεκτονικής και διακόσμησης για το ξενοδοχείο και την τουριστική κατοικία;

Γιατί είναι απαραίτητος ένας επαγγελματίας αρχιτεκτονικής και διακόσμησης για το ξενοδοχείο και την τουριστική κατοικία;

Η συχνότερη ερώτηση που μου κάνουν τα τελευταία χρόνια για την επαγγελματική μου δραστηριότητα είναι…

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα ξενοδοχεία και τον Τουρισμό;

Η απάντηση είναι πως δεν άντεχα άλλο να βλέπω τις ίδιες φθαρμένες μοκέτες, τις παλιές φωτογραφίες της Ακρόπολης στα ξενοδοχεία, τα Σουηδικά κόκκινα κρεβάτια στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και… Κάποια στιγμή αναφώνησα ..Όχι άλλα κακόγουστα Soula’s apartments!


Η χώρα μας αξίζει να είναι ο Απόλυτος Τουριστικός Προορισμός! ’’
Ήθελα να γίνω, μέσα από την δουλειά μου, ΕΓΩ η αλλαγή που ήθελα να δω να έρχεται!

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μία σταδιακά ανοδική τουριστική επισκεψιμότητα στην χώρα μας, η οποία συμβαδίζει με την παγκόσμια πραγματικότητα:  Σε παγκόσμια κλίμακα σημειώνεται αύξηση τάξης του  6% των τουριστικών αφίξεων, καταμετρώντας συνολικά 1,4 δισεκατομμύρια ταξιδιώτες. Από αυτούς, τα 713 εκατομμύρια κατευθύνονται προς την Ευρώπη ενώ 30 εκατομμύρια επισκέπτονται την Ελλάδα.

Η χώρα μας έχει ήδη ξεκινήσει να προσαρμόζεται σε αυτή τη τάση. Φτάνει κανείς να περπατήσει τις γειτονιές της Αθήνας, για να διαπιστώσει με ευκολία ότι οι παρηκμασμένες γειτονιές και τα εγκαταλελειμμένα ακίνητα έχουν δώσει την θέση τους σε ανακαινισμένους χώρους Φιλοξενίας. Πολλοί από αυτούς τους χώρους δεν προσφέρουν απλά ένα τυπικό…ύπνο αλλά μία εμπειρία διαμονής!

Η άνοδος του Τουριστικού κλάδου έχει τονώσει επιπλέον τον κλάδο της Εστίασης, του Real Estate, ενώ νέα καταστήματα με ελκυστικό design, εστιατόρια που αναπροσδιορίζουν  την ελληνική κουζίνα, new greek design αντικείμενα ως αναμνηστικά, είδη μόδας, νέες υπηρεσίες sightseeing και αναρίθμητες υπηρεσίες που συνοδεύουν ή εξυπηρετούν την παραμονή των επισκεπτών μας στην Ελλάδα έχουν εμπλουτίσει πλέον την καθημερινότητά μας!

Κατόπιν ετών επαγγελματικής εμπειρίας σε έργα μελέτης, διαρρύθμισης, ανακαίνισης και διακόσμησης επαγγελματικών χώρων και τουριστικών καταλυμάτων, πάντα με το μεράκι του δημιουργικού ανθρώπου και την αναλυτική ματιά του μηχανικού, έχω σκιαγραφήσει την εκ των έσω πραγματικότητα των ελληνικών τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων …

Πολλές φορές, σε επαγγελματικά ραντεβού με ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα διαπιστώνω ότι πίσω από την επιχείρηση κρύβεται ένας ιδιοκτήτης-manager ή μία οικογένεια που παλεύει κυριολεκτικά να αποπερατώσει τα …πάντα!


Καθώς οι ευθύνες είναι πολλές, τα άτομα αυτά αναλαμβάνουν ένα συγκεντρωτικό ρόλο και διεκπεραιώνουν οι ίδιοι, τόσο τα μικρά όσο και τα μεγάλα ζητήματα της τουριστικής επιχείρησης. Αυτή η ιδιαιτερότητα, τους οδηγεί στο να αποκτήσουν άποψη για όλα τα θέματα που αφορούν την επιχείρησή τους.

Το πρόβλημα είναι ότι η επαφή τους με τα ζητήματα αυτά είναι επιφανειακή. Οι ιδιοκτήτες, δεν διαθέτουν το απαιτούμενο βάθος στην ενημέρωση, εξαιτίας του γνωστικού εύρους που πρέπει να αφομοιώσουν.

Τι γίνεται όμως όταν μιλάμε για τον Σχεδιασμό Εσωτερικών ή Εξωτερικών χώρων; Την Ανακαίνιση ή την Διακόσμηση των χώρων του ξενοδοχείου ή της τουριστικής κατοικίας; Το εστιατόριο, η reception, ή το bar ; Συχνά, ο ίδιος Υπεύθυνος έχει υποβάλλει την αισθητική του στους χώρους των δωματίων, έχει υιοθετήσει μία άποψη που εξέφρασε ο συντηρητής του ξενοδοχείου, έχει μείνει σε ένα δωμάτιο στην Μάλτα και θέλει να το αναπαράγει και στο δικό του ξενοδοχείο.

Οι συντηρήσεις του ακινήτου και η αισθητική του αναβάθμιση γίνονται βιαστικά, ελάχιστους μήνες πριν την έναρξη της σεζόν με βραχυπρόθεσμο πλάνο. Δεν υπάρχει συνολική στρατηγική για το ύφος της επιχείρησης, ενώ η ανακαίνιση οργανώνεται από τον Υπεύθυνο με την βοήθεια συνεργείων χωρίς εξειδίκευση που αναλαμβάνουν …όλες τις τεχνικές εργασίες, αδυνατώντας να τηρήσουν το αρχικό πλάνο σε χρόνο και χρήμα.

Ο εξειδικευμένος σύμβουλος διακόσμησης είναι σε αυτή την περίπτωση ένας επαγγελματίας του οποίου η υπηρεσία περιττεύει ή θεωρείται ακριβή.

Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η επιλογή ενός εξειδικευμένου επαγγελματία αρχιτεκτονικής και διακόσμησης για την μελέτη, διαρρύθμιση, ανακαίνιση και διακόσμηση ενός τουριστικού καταλύματος είναι μία επένδυση …με ελεγχόμενο ρίσκο.

Ο επιχειρηματίας δεν μπορεί παρά να επωφεληθεί από μία τέτοια είδους σύμπραξη. Ο επαγγελματίας καταθέτει την εμπειρία του και την εξειδίκευσή του σε οικονομικοτεχνικά και διακοσμητικά θέματα, στην υπηρεσία της τουριστικής επιχείρησης, επιλύνοντας τα θέματα χώρων για το ξενοδοχείο ή την τουριστική κατοικία. Η φαντασία και η επαγγελματική ματιά του συμβούλου αρχιτεκτονικής και διακόσμησης μπορεί να συνθέσει ιδιαίτερους χώρους, διαφοροποιημένους από τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας μία ξεχωριστή ταυτότητα για το σύνολο του τουριστικού καταλύματος, δίνοντας ταυτόχρονα και τεχνικές λύσεις.

Αποτέλεσμα; ιδιαίτεροι αισθητικά χώροι που ξαφνιάζουν θετικά, εξασφαλίζοντας κρατήσεις, ενώ ταυτόχρονα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και πιστοποίησης.

Ο ενημερωμένος επαγγελματίας αρχιτεκτονικής και διακόσμησης γνωρίζει τα διακοσμητικά trends, διαθέτει την τεχνογνωσία για την εφαρμογή των υλικών, ενώ ενημερώνεται τόσο για τις προδιαγραφές των τεχνικών κατασκευής, όσο και για την σχετική οικοδομική και τουριστική νομοθεσία.

Χρησιμοποιεί την τεχνολογία και στηρίζει την καινοτομία, επενδύει στην δική του ενημέρωση μέσα από περιοδικά, ημερίδες, ταξίδια και εκθέσεις. Όλα αυτά εμπλουτίζουν τις ικανότητές του, τις οποίες καταθέτει στην μελέτη, ανακαίνιση και διακόσμηση προς όφελος του τουριστικού καταλύματος.

Ως τεχνικός σύμβουλος πέρα από μελετητής, ο εξειδικευμένος επαγγελματίας αρχιτεκτονικής και διακόσμησης είναι ο συντονιστής μίας μεγάλης ομάδας που αποτελείται από προμηθευτές, τεχνίτες, μεταφορείς και πωλητές. Έχοντας όλο το έργο στο μυαλό του, οργανώνει το πλάνο της ανακαίνισης, προβλέπει τις εργασίες και προλαμβάνει λάθη και ελλείψεις. Είναι ο μαέστρος σε μία ορχήστρα, όπου όλα τα μουσικά όργανα περιμένουν την καθοδήγησή του για να εκτελέσουν αρμονικά την μελωδία!

Επομένως, ο εξειδικευμένος σύμβουλος διακόσμησης ΕΙΝΑΙ ο κατάλληλος επαγγελματίας  που χρειάζεται μία τουριστική επιχείρηση που επιθυμεί την τεχνική και αισθητική αναβάθμισής της.

Σε μία επαγγελματική πραγματικότητα, όπου ο ανταγωνισμός για τον Ελληνικό Τουρισμό δεν είναι το γειτονικό ξενοδοχείο αλλά οι ανερχόμενες αγορές π.χ. της Τουρκίας, της Αιγύπτου κτλ που κατορθώνουν να προσφέρουν αυθεντικές εμπειρίες γνωριμίας με την τοπική τους κουλτούρα και αισθητική, πώς μπορούμε εμείς να μιλάμε ακόμα για τόσο ερασιτεχνισμό και συγκεντρωτισμό στις τουριστικές επιχειρήσεις;

Κλείνοντας, θα ξαναθυμηθώ τον αρχικό διάλογο του προλόγου.

 Όταν μετά την απάντηση ΄΄όχι άλλα κακόγουστα Soula’s apartments!΄΄ βλέπεις να κινούν οι συνομιλητές σου το κεφάλι τους με επιδοκιμασία και ακούς να σιγομουρμουρούν ΄΄Πόσο δίκιο έχεις!΄΄ …Τότε ξέρεις ότι οι επαγγελματίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης πρέπει να συνεχίσουν με σθένος και υπομονή να κάνουν αυτό που αγαπούν καταθέτοντας το στην υπηρεσία του Ξενοδοχειακού κλάδου!

Ευαγγελία Παπαδημητρίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer

Tags: Concept idea +branding, Αρχιτεκτονική Μελέτη, Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, Διαρρύθμιση εσωτερικών χώρων, Επίβλεψη Ανακαίνισης
Θέλετε να προηγηθείτε από τους ανταγωνιστές σας;

Λάβετε το ενημερωτικό μας έντυπο για τις
5 παγκόσμιες τάσεις στον Τουρισμό που θα σας ωφελήσουν!

Παρακαλώ εισάγετε το email σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!