H εμφάνιση και καθιέρωση του Greek chic minimal. Το αυθεντικό διακοσμητικό ύφος που ζεσταίνεται από την …ελληνική καρδιά!

H εμφάνιση και καθιέρωση του Greek chic minimal. Το αυθεντικό διακοσμητικό ύφος που ζεσταίνεται από την …ελληνική καρδιά!

Πρόσφατα στο γραφείο, με αφορμή την εαρινή και θερινή τουριστική σεζόν 2019, προωθήσαμε στα social media μία καμπάνια που αφορούσε 7 διακοσμητικά στυλ που μπορούν να εφαρμοστούν σε μία θερινή κατοικία σύντομης ενοικίασης ή σε ένα ξενοδοχείο σε νησιωτικούς προορισμούς.

Τα είδη ήταν : Farmhouse style, French country style, Mediterranean style,
Greek chic minimal, American beach style, Vintage style και το Global style.

Το συμπέρασμα της καμπάνιας ήταν ότι το κοινό έδειξε ιδιαίτερη προτίμηση σε εκείνα τα στυλ που ενσωματώνουν την έμπνευση της θάλασσας, του ήλιου, των φυσικών και χειροποίητων υφών, την αγάπη για το ξύλο και το λευκό χρώμα.

Με αφορμή αυτή την παρατήρηση και με δεδομένη την σημαντική αύξηση των τουριστικών αφίξεων στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνω την ανάδυση και καθιέρωση ενός διακριτού διακοσμητικού ύφους που μπορεί να πάρει διαστάσεις…lifestyle και να αποτελέσει ένα παγκόσμιο trend αρχιτεκτονικής και διακόσμησης…αυθεντικά ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Πρόκειται για μία νέα τάση λιτής αρχιτεκτονικής, εσωτερικής διαρρύθμισης, διακόσμησης και επίπλωσης που πηγάζει από την ελληνικότητα, το ύφος Greek chic minimal.

Είναι γεγονός ότι τα πρώτα χρόνια της κρίσης όταν προσπαθούσαμε να σχεδιάσουμε με άξονα την ελληνικότητα για να προτείνουμε έναν αυθεντικό χαρακτήρα με στοιχεία τοπικότητας για τα ξενοδοχεία και τις τουριστικές βίλες, φαινόταν ότι δεν μπορούσαμε να …προσδιορίσουμε τον εαυτό μας!

Η εύκολη λύση ήταν να στραφούμε στην αρχαιότητα και να προσδιορίσουμε την ελληνικότητα με αναφορά το αρχαίο ιστορικό παρελθόν.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν έδειξαν ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες επαγγελματίες αρχιτεκτονικής και διακόσμησης έχουμε να προτείνουμε πολλά περισσότερα!

Τώρα ήρθε η σειρά μας να πάρουμε την μαγιά που κληρονομήσαμε και να προτείνουμε κάτι νέο για τον τόπο μας.

Πώς είναι το Greek chic minimal;

Πρόκειται για ένα αυτάρκες αρχιτεκτονικό ύφος, με εσωτερική ουσία, χωρίς περιττό διάκοσμο. Ανεπιτήδευτο αλλά ταυτόχρονα sophicticated.

Οι χώροι σχεδιασμένοι στο Greek chic minimal στυλ χαρακτηρίζονται από φυσικό φως, εκμεταλλεύονται τον προσανατολισμό και το μικροκλίμα της περιοχής. Χαρακτηρίζονται από απλές γραμμές, λιτές γεωμετρίες στα έπιπλα, ενώ κυριαρχούν τα φυσικά υλικά και ειδικότερα τα υλικά που προέρχονται από το ίδιο το τοπίο.

Ως Έλληνες έχουμε εγγενώς μέσα μας στην πεμπτουσία αυτού του διακοσμητικού ύφος. Έχουμε περάσει τα καλοκαίρια μας γνωρίζοντας την απλότητα και τον πλούτο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, χαϊδεύοντας τον πεταχτό σοβά, θαυμάζοντας την ομορφιά της λαξευτής πέτρας…

Το λευκό, το μπλε καθώς και οι φυσικοί ζεστοί τόνοι είναι παντού!
 

Η αγριάδα των φυσικών υλικών π.χ. η πέτρα, ισορροπεί με τα παραδοσιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης που πλέον χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά είδη π.χ.βάζα, φωτιστικά, καθώς και με τα υφάσματα χειροποίητης ύφανσης.

Η μοντέρνα εκδοχή του συνδυάζει όλα τα παραπάνω με το ακρυλικό, τον γυαλιστερό μπρούντζο, την αμμοβολή, τις design χειρολαβές, τις αυτόματες ηλεκτρικές συσκευές και τα τεχνολογικά gadgets.

Πού θα το βρούμε να εφαρμόζετε; Μέχρι στιγμής, σε boutique ξενοδοχεία, σε εξοχικές βίλες, σε καταστήματα εστίασης με αγροτουριστικά προϊόντα και σε καταστήματα πώλησης σουβενίρ με καινοτόμο design.

Eπίσης, φθάνει να ξεφυλλίσει κανείς περιοδικά μόδας, έντυπα αφιερώματα αξιοθέατων και εστιατορίων στα ξενοδοχεία μας, να παρατηρήσει την αισθητική των video που προωθούν την Ελλάδα στο διαδίκτυο ή να διαβάσει το περιοδικό 2board του Αθηναϊκού αεροδρομίου Ελ.Βενιζέλος, για να αντιληφθεί την ταυτότητα αυτού του …εθνικού ύφους.
 

Μία ενιαία αισθητική έχει γεννηθεί που
…εμπνέεται από την ιστορία,
…εμπλουτίζεται από την παράδοση,
…εκσυγχρονίζει την λαϊκή αρχιτεκτονική ενώ ζεσταίνεται …από την ελληνική καρδιά!

Eυαγγελία Παπαδημητρίου,Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designe

Eυαγγελία Παπαδημητρίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer

Tags: branding, Concept idea & Branding Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Concept idea +branding
Θέλετε να προηγηθείτε από τους ανταγωνιστές σας;

Λάβετε το ενημερωτικό μας έντυπο για τις
5 παγκόσμιες τάσεις στον Τουρισμό που θα σας ωφελήσουν!

Παρακαλώ εισάγετε το email σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!