Νησιωτική διακόσμηση τουριστικής κατοικίας ή ξενοδοχείου; Τα 7 κατάλληλα στυλ που μπορείτε να εφαρμόσετε!

Νησιωτική διακόσμηση τουριστικής κατοικίας ή ξενοδοχείου; Τα 7 κατάλληλα στυλ που μπορείτε να εφαρμόσετε!

Kαθώς η ανοιξιάτικη και θερινή σεζόν ξεκινά οι επαγγελματιίες του Τουρισμού αναζητούν το ύφος που θα διακοσμήσουν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους τους, προκειμένου να ΄΄φρεσκάρουν΄΄ τις επιχειρήσεις τους, να διαφοροποιηθούν από τον αναταγωνισμό και να εκπλήξουν ευχάριστα τους πελάτες τους.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω τα 7 κατάλληλα διακοσμητική είδη που μπορούν να εφαρμοστούν σε μία νησιωτική επιχείρηση, ξενοδοχείο ή τουριστική κατοικία με επιτυχία.

1.Μodern farmhouse style ή διακοσμητικό ύφος μοντέρνα σύγχρονης αγροικίας

Πρόκειται για την σύγχρονη εκδοχή, μία άποψη του παλιού, παραδοσιακού ειδωμένου με ένα πιο φρέσκο τρόπο!
Σκόπιμα rustic και κάπως νοσταλγικά …παλιακό, το στυλ αυτό είναι ο τέλειος συνδυασμός του αχρονικότητας και του αέναου διαχρονικού στυλ.
Τα βασικά χαρακτηριστικά που το συνθέτουν είναι τα εμφανή ξύλινα δοκάρια, τα ξεθωριασμένα πυρότουβλα, οι μισοχαλασμένοι τοίχοι από πέτρα και οι αδρές επιφάνειες που φαίνεται να τις έχει …διαβρώσει ο χρόνος.

Διακόσμηση ξενοδοχείου ή τουριστικής κατοικίας σε ύφος μοντέρνας αγροικίας.

Παρόλο που τα διακοσμητικά αντικείμενα ή τα υλικά του χώρου φαίνεται να παλιώνουν με το πέρασμα του χρόνου, η γοητεία τους δεν θαμπώνει! Αντιθέτως, αυτή είναι η ομορφιά αυτού του διακοσμητικού ύφους.

Μεταφρασμένο στα ελληνικά δεδομένα,  για να εφαρμόσουμε το ύφος μίας παραδοσιακής αγροικίας με σύγχρονο ύφος, θα χρειαστεί να εμπνευστούμε από υλικά, τα έπιπλα, τα φωτιστικά που έχουν άμεση σχέση με τη γεωγραφία της κατοικίας, του ξενοδοχείου ή της επιχείρησης.

Θα πρέπει να δίνουν την εντύπωση πως ήταν εκεί από καιρό και διηγούνται την δικής τους ιστορία. 

Προσοχή όμως! Δεν θέλουμε η τοποθέτηση όλων αυτών των στοιχείων μέσα στον ίδιο χώρο να μετατρέψει την τουριστική επιχείρηση σε …μουσείο.

Για να αποφύγουμε την επιστροφή στο ..φολκλόρ, θα πρέπει ο υπόλοιπος χώρος να είναι λιτός και χωρίς άλλα στοιχεία διακόσμησης.

2. French country style ή διακοσμητικό ύφος Γαλλικής Επαρχίας

Πρόκειται για ένα διακοσμητικό ύφος με …ρομαντική διάθεση!

Ένα παραδοσιακό ύφος που εμπεριέχει την κομψότητα και αποπνέει εξαιρετικό αέρα.

Διακόσμηση ξενοδοχείου ή τουριστικής κατοικίας σε ύφος μοντέρνας Γαλλικής εξοχής.

Ανήκει στην οικογένεια των rustic στυλ και χαρακτηρίζεται από διακοσμητικά στοιχεία, φλύαρους πολυελαίους, ασυμμετρία και λουλουδένια μοτίβα.
Θα συναντήσουμε πολλά στοιχεία φτιαγμένα από ξύλο, χρωματιστές πατίνες με πεπαλαιωμένη υφή, ριχτάρια, και διακοσμητικά είδη που θυμίζουν την ρομαντική Γαλλία. 

Μπορούμε να συνδυάσουμε διαφορετικά έπιπλα μεταξύ τους, αρχοντικές πολυθρόνες με επένδυση υφάσματος στην βάση και επιφάνειες με άγρια υφή που έχουν αναφορά στην  Γαλλική επαρχία.

Προσοχή στην εφαρμογή των πολλών χρωματιστών μοτίβων που θα δημιουργήσει μία χρωματική …πολυφωνία και θα αποδώσει κιτς ύφος αντί κομψότητα.

3. Mediterreanean style ή Μεσογειακό Στυλ

Το μεσογειακό ύφος είναι ιδανικό για το ξενοδοχείο, την ενοικιαζόμενη κατοικία ή την τουριστική επιχείρηση που θέλει να αποδώσει ένα χαλαρό ύφος στα όρια του μινιμαλισμού, διατηρώντας κάποια ελαφρότητα, με αναφορές από την αύρα της Μεσογείου.

Διακόσμηση ξενοδοχείου ή τουριστικής κατοικίας σε ύφος Μεσογειακό.

Ο στολισμός στον χώρο είναι εμφανής αλλά χωρίς να προβάλλεται επιδεικτικά, επισκιάζοντας τον ίδιο τον χώρο.

Όσον αφορά τα χρώματα, το μεσογειακό ύφος είναι κυρίως ένα ύφος με καλοκαιρινές αναφορές, που εμπνέεται από την θάλασσα, την παραλία και τον ήλιο.

Κυριαρχεί το μπλε, το χρώμα της άμμου και οι φωτεινές, κίτρινες αποχρώσεις στα υφάσματα, τα διακοσμητικά αντικείμενα, τα έπιπλα και τους τοίχους.

Ο συνδυασμός ζεστών και ψυχρών χρωμάτων δημιουργεί ένα ύφος χαλαρό , αποπνέοντας την …αίσθηση διακοπών.

Αν προτιμήσουμε το μεσογειακό στυλ, θα εφαρμόσουμε ουδέτερα χρώματα, φυσικά υλικά, έπιπλα με χειροποίητες λεπτομέρειες και ιδιαίτερα κεφαλάρια.

Για μία νότα διαφοροποίησης, θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε στοιχεία με αναφορά από την ευρύτερη Μεσόγειο, π.χ. Αίγυπτο και Μαρόκο, εισάγοντας διακοσμητικά στοιχεία, όπως φανάρια, χαλιά, πλεχτά καλάθια που θα δώσουν ένα πιο sophisticated ύφος.

4. Greek chic minimal ή ελληνικό κομψό αφαιρετικό στύλ

Γεμάτο Ελλάδα! Εμπνευσμένο από τα νησιά μας και την ιστορία της χώρας μας!

Διακόσμηση ξενοδοχείου ή τουριστικής κατοικίας σε ύφος Ελληνικό minimal.

Κυριαρχούν οι αυστηρές γεωμετρικές φόρμες και οι απλές γραμμές επίπλων.

Έχοντας ως σημείο αναφοράς την λαϊκή αρχιτεκτονική των Κυκλαδίτικων νησιών μας, το λευκό είναι παντού!

Η γκάμα των υλικών περιλαμβάνει τον πεταχτό σοβά, την πατητή τσιμεντοκονία ακόμα και σε άγρια μορφή, τις καλαμωτές, τα ξύλινα πορτοπαράθυρα και την φυσική πέτρα.

Δεν θα συναντήσουμε καθόλου στολίδια, πίνακες, κάδρα, μόνο μικρές πινελιές από παραδοσιακά  στοιχεία όπως κουρτινάκια από βελονάκι, πιατικά και είδη κουζίνας εμαγιέ, πιθάρια και ξύλινα σκαμπουδάκια, ή απλίκες από κεραμίδια οροφής.

Η καθαρότητα των αρχιτεκτονικών γραμμών υποβάλει τέτοια αρμονική αύρα στον χώρο που δεν απαιτείται κανένα στοιχείο διακόσμησης!

Το greek chic minimal είναι κατάλληλο για τις εγχώριες τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ή τις τουριστικές βίλες. Προτείνουμε η εφαρμογή του να γίνεται συνθέτοντας επιπλέον εκλεκτικά στοιχεία, ώστε το κατάλυμα να μην θυμίζει μία απλή νησιωτική κατοικία αλλά ένα luxury χώρο φιλοξενίας.

5. American beach style ή Αμερικανικό στυλ παραλίας

Aυτό το διακοσμητικό ύφος αντλεί έμπνευση από την χαλαρή ζωή δίπλα στην παραλία και στην θάλασσα των Αμερικανικών ακτών. Κοινά στοιχεία βρίσκουμε και στο Μεσογειακό ύφος. Οι λεπτομέρειες θα υποδείξουν την διαφορά του από το Μεσογειακό ύφος.

Διακόσμηση ξενοδοχείου ή τουριστικής κατοικίας σε ύφος Αμερικανικό στυλ παραλίας.

Ο ουρανός, το surf, το κύμα, η άμμος είναι τα στοιχεία αναφοράς. Κυριαρχούν οι ουδέτεροι τόνοι, το χρώμα της άμμου, τα χειροποίητα έπιπλα από ξύλα αλλά και τα  πολύχρωμα μαξιλάρια, τα έντονα χρώματα στα διακοσμητικά είδη που θυμίζουν τα χαβανέζικα patterns.

Η διαφορά του από το Μεσογειακό ύφος βρίσκεται κυρίως στην παρουσία των έντονων χρωμάτων που δίνουν ένα πιο παιχνιδιάρικο χαρακτήρα στο χώρο, επιτρέποντας …χρωματικές υπερβολές, όπως εξάλλου συναντάμε και στις σανίδες του surf!

H εφαρμογή του American beach style μπορεί να εφαρμοστεί σε μία ελληνική τουριστική επιχείρηση, αφού υπάρχουν κοινά στοιχεία με το μεσογειακό ύφος, ειδικά αν το ξενοδοχείο ή η τουριστική κατοικία δέχεται Αμερικανούς πελάτες.

Προσοχή θα χρειαστεί στην επιλογή των έντονων χρωμάτων και των διαφορετικών patterns,διότι ενδέχεται να δημιουργηθεί χρωματική πολυφωνία που μπορεί να κουράσει.

6. Vintage style ή το στυλ του συλλέκτη

Το ύφος αυτό είναι αυτό ακριβώς ότι αποκαλύπτει το όνομά του!

Ένας εκλεκτικός συνδυασμός επίπλων και αντικειμένων που εκφράζουν το παλιό και το antique (=συλλεκτικό), που δημιουργεί μία …οικεία, σπιτική αίσθηση με σαφείς αναφορές στην γεωγραφία του μέρους όπου βρίσκεται το τουριστικό κατάλυμα.

Διακόσμηση ξενοδοχείου ή τουριστικής κατοικίας σε ύφος vintage.

Νοσταλγικό, με αναφορές και μνήμες από το παρελθόν, υποδέχεται διαφορετικά στοιχεία, από αντικείμενα καθημερινής χρήσης μέχρι έργα τέχνης.

Αρχικά επιλέγουμε την χρονική περίοδο, π.χ. 70’s, μεσοπόλεμος, και κατόπιν συνθέτουμε τα υλικά, τα έπιπλα, τα χρώματα, τα φωτιστικά και τα διακοσμητικά είδη.

Πολύ συχνά, το vintage style…κακοποιείται, διότι η συνύπαρξη τόσων διαφορετικών στοιχείων και υλικών μεταξύ τους δεν συντίθεται σωστά.

Προσοχή, επομένως, χρειάζεται στην επιλογή των αντικειμένων, ώστε να έχουν παρόμοιο ύφος ή χρονολογική αναφορά, διότι διαφορετικά το vintage style μετατρέπεται … σε εργαστήρι παλαιών αντικειμένων!

7. Global style ή παγκόσμιο στυλ

To διακοσμητικό αυτό ύφος συγχέεται πολύ συχνά με το boho ή το εκλεκτικό στυλ.

Εδώ, διαφορετικά στοιχεία μεταξύ τους τοποθετούνται μαζί στον ίδιο χώρο, δημιουργώντας ένα χώρο που διηγείται μία ιστορία, αυτή του σύγχρονου ταξιδευτή που αισθάνεται σπίτι του …τον κόσμο!

Η έμπνευση είναι ο ίδιος ο πλανήτης και οι διαφορετικές κουλτούρες που διακρίνουμε.

Διακόσμηση ξενοδοχείου ή τουριστικής κατοικίας σε ύφος global style.

Θα συναντήσουμε πολλά αναμνηστικά στους τοίχους, ενώ τα έπιπλα θα είναι αντιπροσωπευτικά από διάφορες κουλτούρες.

Συνήθως κυριαρχεί ένα χρώμα, ή ένα pattern για να συνθέσει όλες αυτές τις διαφορετικές αισθητικές μεταξύ τους, ακόμα και αν βρίσκεται στο χαλί ή στα μαξιλάρια.

Η έμφαση σε κάποιο ύφασμα είναι μία συνηθισμένη τεχνική των global χώρων, προκειμένου να πετύχουμε την διακοσμητική αρμονία.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ο συνδυασμός των πολιτισμών που κάνει το χώρο αυθεντικά …παγκόσμιο.

Το global style συναντάται στο ελληνικό ξενοδοχείο ή την τουριστική κατοικία κυρίως όταν ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι αλλοδαπός, ταξιδευτής ή συλλέκτης.

Είναι μία εφαρμόσιμη αισθητική, αρκετά πρωτότυπη, που μπορεί να βοηθήσει μία τουριστική επιχείρηση να διαφοροποιηθεί από τον ανταγωνισμό, αρκεί τα επιλεγμένα αντικείμενα να συνδέονται με κάποια εσωτερική λογική μεταξύ τους, με το κατάλυμα και το μέρος που βρίσκεται.

Ευαγγελία Παπαδημητρίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer  

Tags: Concept idea +branding, Interior Styling, Διακόσμηση, Επίπλωση
Θέλετε να προηγηθείτε από τους ανταγωνιστές σας;

Λάβετε το ενημερωτικό μας έντυπο για τις
5 παγκόσμιες τάσεις στον Τουρισμό που θα σας ωφελήσουν!

Παρακαλώ εισάγετε το email σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!