Τι θα γίνει στο Κουκάκι όταν τα Φώτα του Airbnb Θαμπώσουν;

Τι θα γίνει στο Κουκάκι όταν τα Φώτα του Airbnb Θαμπώσουν;

Η μικρή, πυκνοκατοικημένη γειτονιά μας στους πρόποδες της Ακρόπολης έχει αυξήσει την δημοφιλία της τα τελευταία χρόνια.

Η ανάδειξή της από την πλατφόρμα βραχυπρόθεσμων μισθώσεων Airbnb, την έχει εξυψώσει σε ιδανικό location διαμονής για όσους επισκέπτες θέλουν να περιηγηθούν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αλλά ταυτόχρονα να γευτούν την νοσταλγική Αθήνα μέσα από το οπτικό φίλτρο της συγχρονικότητας.

Καθώς ήδη εδώ και αρκετό καιρό, εξαιτίας της υπερπροσφοράς καταλυμάτων στην περιοχή, παρατηρείται μία μετατροπή καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης σε μακροπρόθεσμα, αστικά μισθώματα, αναρωτιόμαστε αν η χρυσή εποχή… φτάνει στο τέλος της.

Θα υπάρξει μέλλον για το Κουκάκι, όταν έρθει η νέα ισορροπία στο Real estate της περιοχής ή θα χάσει την επισκεψιμότητά του;

Μήπως τελικά ζήσαμε μία φούσκα που δεν συνοδεύτηκε από την αναβάθμιση των δημοσίων παροχών, όπως ο αστικός φωτισμός, τα έργα πρασίνου, η καθαριότητα, η διεύρυνση των πεζοδρόμων,  παρά μόνο των τιμών των ενοικίων;

Πώς μπορεί η γειτονιά μας να αξιοποιήσει παραγωγικά την Φήμη και την Προβολή που έχει εισπράξει και να μεταλλαχθεί σε ένα προάστιο που πρωτοπορεί;

Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης είναι δύο, α.  ο πολιτισμός και β. η αυθεντικότητα.

α. Πολιτισμός

Μεταξύ 2 τοπόσημων, το μουσείο Ακρόπολης και το Eθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, η περιοχή μας φαίνεται να συγκεράζει το ένδοξο παρελθόν… με το πρωτοποριακό μέλλον!

Σήμερα στο Κουκάκι συναντούμε καλλιτεχνικά εργαστήρια, σχολές χορού, φωτογραφικά studios και αρχιτεκτονικά γραφεία που κάνουν μεμονωμένες προσπάθειες να επικοινωνήσουν την καλλιτεχνική και επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Αντί όμως να σημειώνονται  εξατομικευμένες  πρωτοβουλίες, θα μπορούσε να δημιουργηθεί και να προβληθεί ένα οργανωμένο δίκτυο σημείων, επαγγελματιών και επιχειρήσεων, που προάγουν τον Πολιτισμό, αναβαθμίζοντας την περιοχή σε πολιτιστικό hot spot στην downtown Αθήνα!

Οι γραφίστες, οι αρχιτέκτονες, οι street performers, οι καλλιτέχνες, οι κεραμίστες, οι product designers, οι fashion designers μπορούν να συμπράξουν με τα καλλιτεχνικά εργαστήρια, τις galerie, τα ωδεία, τα καταστήματα χειροποίητων ειδών, τα πωλητήρια λαϊκής τέχνης και ελληνικού σουβενίρ.

Το αποτέλεσμα θα είναι τόσο η προβολή των επιχειρήσεων, όσο και η ανάδειξη του Κουκακίου σε μία artistic περιοχή.

Ένα δημιουργικό μελίσσι, όπου οι ξένοι επισκέπτες αλλά και οι Αθηναίοι, θα έρχονται για να δουν πρωτοποριακές εκθέσεις, design καλοσχεδιασμένους χώρους, να αλληλεπιδράσουν με δημιουργικά πνεύματα, να ενημερωθούν για τις νέες τάσεις και το έργο Ελλήνων γλυπτών, συγγραφέων και σχεδιαστών μόδας …

Και όλα αυτά υπό την αύρα του Ιερού Βράχου!

 

β. Αυθεντικότητα

Η νέα κουλτούρα στον Τουρισμό, δηλαδή οι χώροι και οι εμπειρίες που αφηγούνται ιστορίες (= storytelling), έχει τροφοδοτήσει το Κουκάκι με προσφερόμενες υπηρεσίες που περιστρέφονται γύρω από τα experiences και την live- like- a- local ανάγνωση της πόλης.

Σήμερα στο Κουκάκι διαπιστώνουμε ότι οι γαστρονομικοί περίπατοι συναντούν τις ποδηλατάδες, το παλιό λιανεμπόριο συνομιλεί με τα design αντικείμενα, ενώ τα ατμοσφαιρικά καφέ και εστιατόρια με την retro style διακόσμηση έχουν αρχίσει να πειραματίζονται με την ελληνική και ξένη κουζίνα.

Η περιοχή κινδυνεύει όμως να μετατραπεί σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο, κοντά στην Ακρόπολη, ή σε ένα album παλιών φωτογραφιών που θα το ξεφυλλίζουμε με νοσταλγικότητα, ενώ μπορεί να εξελιχθεί σε ένα δυναμικό προάστιο, συνεχώς εξελισσόμενο, εξαιτίας της αυθεντικότητας και της ποικιλίας των δράσεων που οργανώνει.

Η καταγραφή και η ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του, δηλαδή τα  ιστορικά κτίρια, η αρχιτεκτονική, τα παραδοσιακά εργαστήρια, οι θεματικές εκδηλώσεις , τα τοπικά έθιμα ή προϊόντα, μπορούν να συνδυαστούν με ξεναγήσεις, περιπάτους, μουσικά και καλλιτεχνικά φεστιβάλ και open air εκδηλώσεις.

Το αποτέλεσμα θα είναι τόσο η συνεχής προσέλκυση επισκεπτών, όσο και η αναβάθμιση της περιοχής σε μία γειτονιά που πρωτοπορεί, που αγαπά τον εαυτό της και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Οι επισκέπτες της Αθήνας, αναζητώντας επομένως κάτι αυθεντικό και διαφορετικό να τους εκπλήξει, θα αναγνωρίσουν το Κουκάκι όχι  μόνο ως προάστιο με στρατηγικό location για εξορμήσεις στην ιστορική Αθήνα αλλά μία γειτονιά που αποτελεί η ίδια προορισμό επίσκεψης!

Αφού διαβάζετε αυτό το άρθρο, η αρχή έχει… ήδη γίνει!

 

Eυαγγελία Παπαδημητρίου,Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designe

 

 

 

 

Eυαγγελία Παπαδημητρίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer

 

Tags: branding, Concept idea & Branding Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Concept idea +branding, Interior styling Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Real Estate, Διακόσμηση Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κρατήσεις
Θέλετε να προηγηθείτε από τους ανταγωνιστές σας;

Λάβετε το ενημερωτικό μας έντυπο για τις
5 παγκόσμιες τάσεις στον Τουρισμό που θα σας ωφελήσουν!

Παρακαλώ εισάγετε το email σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!