Το κατάλληλο διακοσμητικό ύφος για την τουριστική επιχείρηση: Μία σίγουρη οικονομική επένδυση με ανταποδοτικότητα.

Το κατάλληλο διακοσμητικό ύφος για την τουριστική επιχείρηση: Μία σίγουρη οικονομική επένδυση με ανταποδοτικότητα.

‘’Ήρθατε την κατάλληλη στιγμή’’, μου είπε ο ξενοδόχος καθώς με συνόδευε κατά την επιστασία των δωματίων του ξενοδοχείου.

‘’ Σκεφτόμαστε να αναβαθμίσουμε το ξενοδοχείο και δεν ξέρουμε τι να επιλέξουμε’’

Ο πιο Κοινός Προβληματισμός των πελατών μας, ξενοδόχοι και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σύντομης ενοικίασης, είναι Πώς να επιλέξουν το κατάλληλο ύφος Διακόσμησης των χώρων τους και κατά πόσον τα χρήματά τους θα …πιάσουν τόπο!

Η απάντηση είναι πρωτίστως …επιχειρηματικής φύσεως και κατόπιν αισθητικής.

Η επιλογή του διακοσμητικού ύφους είναι μία επένδυση για το τουριστικό κατάλυμα και όχι απλώς ένα διακοσμητικό ‘’φρεσκάρισμα’’!

Η Διακόσμηση και Συντήρηση του καταλύματος είναι Επένδυση Χρημάτων και θα πρέπει να φέρει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή αρχικά, την Αναβάθμιση της μονάδας και κατόπιν, την Προσέλκυση περισσότερων Πελατών και Εσόδων.


Η ερώτηση που θα πρέπει επομένως να κάνουμε είναι πιο διακοσμητικό στυλ θα κάνει πιο ΕΠΙΚΕΡΔΗ την επιχείρηση και όχι απλά ελκυστική!

Παρακάτω καταγράφω τους 5 παράγοντες που οι Επαγγελματίες Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης συνθέσουμε στην πρόταση Διακόσμησης για ένα τουριστικό κατάλυμα, που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε για την τουριστική σας επιχείρηση:

Location και Localization

Η τοποθεσία του τουριστικού καταλύματος (=location) είναι για την κάθε επιχείρηση μοναδική! Η γειτονιά, η τοπική παράδοση και ιστορία, το φυσικό τοπίο που την περιβάλλει ή το δομημένο περιβάλλον που την φιλοξενεί συνθέτουν το μικροπεριβάλλον της.

Γύρω σας υπάρχουν μικροί …θησαυροί που μπορούν να ενσωματωθούν στο διακοσμητικό στυλ που ταιριάζει στην τουριστική σας επιχείρηση.

Η θέα, τα τοπικά υλικά, ο ιστορικός δρόμος που βρίσκεται το κατάλυμα, το γειτονικό ελαιοτριβείο, ο λαϊκός μύθος που χαρακτηρίζει την περιοχή κτλ

Θυμηθείτε ότι οι επισκέπτες σας επιλέγουν να επισκεφτούν την περιοχή εξαιτίας όλων των παραπάνω και περιμένουν να φιλοξενηθούν σε ένα χώρο που χαρακτηρίζεται από την εντοπιότητα( =localization), δηλαδή τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής.

Διαφορετικά, θα επέλεγαν ένα άλλο τουριστικό προορισμό και άλλο τουριστικό κατάλυμα για να φιλοξενηθούν!

Η επικερδής επιλογή σε αυτή την περίπτωση είναι ότι χρησιμοποιούμε την …μαγιά της περιοχής και ενδυναμώνουμε το χαρακτήρα του καταλύματος, αντί να δημιουργήσουμε ένα διακοσμητικό ύφος από την αρχή, το οποίο είναι αμφίβολο αν θα εγκρίνουν οι πελάτες.

-Τι κάνει ο Ανταγωνισμός

Η πρόσφατη έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ έδειξε ότι ο βασικός ανταγωνιστής του Ελληνικού Τουρισμού είναι η Ισπανία και οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις μεταξύ τους.

Πριν επιλέξουμε την νέα αισθητική του καταλύματος, πάντα μελετούμε το γενικό ύφος των ανταγωνιστών της περιοχής όπου δραστηριοποιείται το κατάλυμα.

Μελετώντας την επιτυχημένη στρατηγική μίας ανταγωνιστικής επιχείρησης, μπορείτε να υιοθετήσετε κάποια χαρακτηριστικά επιτυχίας που ενδεχομένως ευνοούν και την δική σας.

Δεν προσπαθούμε να αντιγράψουμε αλλά να εμπνευστούμε!

Ποια είναι τα διακοσμητικά στοιχεία που αγαπούν περισσότερο οι πελάτες του ανταγωνιστή σας; Η φυσικότητα των υλικών, ο ωραίος φωτισμός ή η χρήση των παλιών επίπλων;

Η μελέτη του ανταγωνισμού μπορεί να δείξει ότι η κατάλληλη επιλογή διακοσμητικού στυλ είναι η ακριβώς …αντίθετη, από αυτή που επιλέγει η τουριστική περιοχή στο μεγαλύτερο μέρος της.

Οι πελάτες, έχοντας κορεστεί από την ίδια επαναλαμβανόμενη αισθητική, θα επιλέξουν να επισκεφτούν ένα διαφορετικό περιβάλλον φιλοξενίας, για να ζήσουν αυτή την διαφορετική εμπειρία.
 Για παράδειγμα, αντί της κλασσικής αισθητικής σε ένα ξενοδοχείο πόλης, επιλέξτε την μεταμοντέρνα αισθητική ενός urban resort.

-Ποιος είναι ο πελάτης-στόχος

Όταν συζητάμε για Διακόσμηση ξενοδοχείου ή της τουριστικής ενοικιαζόμενης κατοικίας, δεν εννοούμε την εφαρμογή της προσωπικής μας αισθητικής στον επαγγελματικό μας χώρο! Όσο και αν περνάμε πολύ χρόνο μέσα στο κατάλυμα, η αισθητική του χώρου θα πρέπει να αντιπροσωπεύει πρωτίστως τους Πελάτες του καταλύματος.

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε ποιο διακοσμητικό στυλ προτιμούν οι πελάτες μας;

Κριτήρια αποτελούν κυρίως η ηλικία, η εθνικότητα και το φύλο.

Μελετούμε τα στατιστικά των κρατήσεων, τα σχόλια παλαιότερων πελατών και συνθέτουμε τα στοιχεία που τους αρέσουν, που τους κάνουν να νιώθουν οικεία και τα ενσωματώνουμε στο design του χώρου μας. Ο Επαγγελματίας Αρχιτεκτονικής και Διακόσμησης γνωρίζει πώς να αποκωδικοποιήσει όλα τα παραπάνω στοιχεία και να προτείνει το κατάλληλο διακοσμητικό στυλ.

Αν υποδέχεστε συγκεκριμένη εθνική κοινότητα, π.χ. Γάλλους, ηλικίας άνω των 65ετών, θα χρειαστεί να προσαρμόσετε τις παροχές και την αισθητική του καταλύματος με βάση αυτόν τον πελάτη-στόχο. Αποτέλεσμα;

Πολύ ικανοποιημένοι πελάτες, επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες και νέες συστάσεις!

-Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι Πόροι

Αναφερόμενη στους πόρους, εννοώ όλα τα άψυχα υλικά που περιλαμβάνονται στην επαγγελματική φαρέτρα της τουριστικής επιχείρησης

Αυτά αφορούν το ακίνητο της επιχείρησης και την υπάρχουσα επίπλωση.
Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διαρρύθμισή του κτιρίου μπορεί να αποτελέσει την έμπνευση για την διακοσμητική σκηνογραφία του καταλύματος.

Ενδυναμώνοντας κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πχ. την ελιά στον κήπο, την υπάρχουσα κεραμοσκεπή, την όψη του καταλύματος, την παλιά ξύλινη πόρτα, μπορεί να συντεθεί ένας ευκρινής και αναγνωρίσιμος διακοσμητικός χαρακτήρας, αποκλειστικά για την συγκεκριμένη τουριστική επιχείρηση.

Τα υπάρχοντα έπιπλα, τα διακοσμητικά είδη, τα φωτιστικά, τα κλινοσκεπάσματα και τα είδη ιματισμού μπορούν -με την κατάλληλη επεξεργασία- να χρησιμοποιηθούν εκ νέου.

Θα χρειαστεί να τα ενσωματώσετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δείχνουν ως μέρος της συνολικής επίπλωσης και διακόσμησης, και όχι ως ένα ατυχές άθροισμα επιμέρους επίπλων και διακοσμητικών ειδών.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, η απάντηση στην ερώτηση ‘’ Πώς επιλέγω ένα συγκεκριμένο διακοσμητικό ύφος για την τουριστική επιχείρηση που θα έχει return of investment;’’

H απάντηση είναι ότι πρωτίστωςείναι… θέμα τακτικής παρά θέμαστυλ!

Ενσωματώνοντας τα παραπάνω στην κατάλληλη Διακόσμηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μία σύγχρονη τουριστική επιχείρηση θα επιτύχει να μαγνητίσει την προσοχή των ταξιδευτών ανάμεσα σε τόσα ανταγωνιστικά καταλύματα, να αυξήσει την δημοφιλία της επιχείρησης και να εξασφαλίσει περισσότερους πελάτες.

Eυαγγελία Παπαδημητρίου

Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer

Tags: branding, Concept idea & Branding Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Concept idea +branding
Θέλετε να προηγηθείτε από τους ανταγωνιστές σας;

Λάβετε το ενημερωτικό μας έντυπο για τις
5 παγκόσμιες τάσεις στον Τουρισμό που θα σας ωφελήσουν!

Παρακαλώ εισάγετε το email σας

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!