ξενοδοχείο vs Airbnb! Αnd the winner is…

ξενοδοχείο vs Airbnb! Αnd the winner is…

Από την ίδρυσή της το 2008, Airbnb έχει αναφερθεί ως μια τεράστια διαταραχή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, αναφερόμενη ως ‘’το επόμενο μεγάλο πράγμα’’ (= the next big thing ) στον Τουρισμό, καθώς οι καταναλωτές αγκάλιασαν την οικονομία διαμοιρασμού (= sharing economy).

Καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες παρακάμπτουν τα παραδοσιακά ξενοδοχεία για τις funky σοφίτες, τα ιδιαίτερα επιπλωμένα lofts, τα σπίτια -δέντρα και τις κατοικίες Airbnb ακόμα και σε υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων, αναρωτιόμαστε εύλογα αν θα συντρίψει επιχειρήσεις παλιάς σχολής,  όπως τις αλυσίδες ξενοδοχείων ή τις οικογενειακές μικρές τουριστικές μονάδες φιλοξενίας.

Η απάντηση είναι όχι. Τουλάχιστον όχι ακόμα !

Ας δούμε τι λένε οι στατιστικές.

Ενώ ο ρυθμός αύξησης Airbnb υπήρξε εντυπωσιακός (από 47.000 επισκέπτες σε όλο τον κόσμο το καλοκαίρι του 2010-17.000.000, το καλοκαίρι του 2015), στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη γίνει ριζική τομή στην επισκεψιμότητα των ξενοδοχείων.

Το 2010 έως το 2015, χρονιές όπου οι Airbnb εκτινάσσεται παγκοσμίως,  ένας βασικός δείκτης, γνωστός ως RevPAR (= revenue per available room) -ή έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο- για τα ξενοδοχεία των ΗΠΑ, αυξήθηκε από $ 58.45 σε $ 78.71, ενώ από το 2014-2015 αυξήθηκε κατά 6,2% , από $ 74.11 σε $ 78.71, σύμφωνα με την ξενοδοχειακή βιομηχανία εταιρεία ερευνών STR.

Μελετώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, απ΄ όπου ξεκίνησε ο νέος τρόπος διαμονής  και ωριμάζει  πιο γρήγορα, φαίνεται  ότι παρόλη την δημοφιλία της, η Airbnb δεν καταποντίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης των μικρών ή μεγαλύτερων ξενοδοχείων.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;
Διότι απευθύνονται σε διαφορετικό κοινό!

Το στελέχος της Airbnb, ο Νικ Πάπας,  διευθυντής των δημοσίων υποθέσεων PR τοποθετείται πολύ σωστά όταν λέει ‘’ υπάρχει χώρος στον κλάδο της Φιλοξενίας, τόσο για τις επιχειρήσεις και το ξενοδοχείο όσο και για εμάς για να ευδοκιμήσουν. Εμείς πάντα πιστεύαμε ότι για να κερδίσουμε, κανείς δεν πρέπει να χάσει», δηλώνει. Συνεχίζει λέγοντας “Ο κλάδος του Τουρισμού και της Φιλοξενίας  είναι μια μεγάλη, αναπτυσσόμενη αγορά και πιστεύουμε ότι υπάρχει μια θέση σε αυτή την αγορά για όλους.

Τα ξενοδοχεία θα πρέπει, με αφορμή  την άνοδο της οικονομίας διαμοιρασμού, αντί να μάχονται της νέας πραγματικότητας που σχηματίζεται – και είναι ήδη παρούσα-  να ξεκινήσουν την απαραίτητη ενδοσκόπηση, ανανεώνοντας τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τις υπηρεσίες  τους, την αισθητική τους, με σκοπό να διαμορφώσουν την δική τους νέα ταυτότητα και το δικό τους στίγμα στην κοινωνία, την οικονομία και την Φιλοξενία.

Tags: Κρατήσεις

Νέο Έργο Ανακαίνισης & Διακόσμησης!

Εγγραφείτε στην email list μας για να μαθαίνετε
Πρακτικές Λύσεις και Design Εφαρμογές
για τα Τουριστικά Καταλύματα

Δείτε το Νέο Βίντεο στο YouTube!