Ποια είναι η persona της τουριστικής επιχείρησης σου;

Ποια είναι η persona της τουριστικής επιχείρησης σου;

Πολύ συχνά, θέλοντας να σχεδιάσουμε τους κατάλληλους χώρους για τους επισκέπτες ενός καταλύματος, όταν ρωτάμε τους ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεωνκαι των bnb καταλυμάτων, ‘’ποιος είναι ο τυπικός πελάτης-επισκέπτης σας’’, μας απαντούν περήφανα ‘’ΌΛΟΙ’’.

Κάτι τέτοιο όμως δεν ανταποκρίνεται στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα που ζούμε και υποδεικνύει ότι η εν λόγω τουριστική επιχείρηση δεν διαθέτει ένα σαφή επαγγελματικό προσανατολισμό.your-ideal-client

Γιατί το να επιλέξω τον ‘’τυπικό πελάτη ‘’ είναι σημαντικό;

Δύο από τις σοβαρότερες πλάνες μίας τουριστικής επιχείρησης είναι:
– η αδυναμία της να προσδιορίσει με σαφήνεια το προφίλ των πελατών της και
– η πλάνη ότι οι πελάτες θα πρέπει να προσαρμοστούν στο προφίλ της επιχείρησης και όχι το ανάποδο.

Η κάθε επιχείρηση –τουριστική ή μη- όσο μικρή ή μεγάλη είναι, θα πρέπει να μπορεί να ‘’φωτογραφίσει’’ τον μέσο πελάτη της με μεγάλη ακρίβεια. Όσο και αν αυτό το πελατειακό ψυχογράφημα εξαρχής φαίνεται υπερβολικό, αποτελεί το τέλειο εργαλείο marketing και τον σκελετό ανάπτυξης των προσφερόμενων υπηρεσιών μία επιχείρησης Φιλοξενίας.

Παρατηρείστε πόσο διαφορετικά διαφημίζονται οι διακοπές στις δύο αφίσες για δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, τους baby boomers και τους millennials.

different-ads-for-generationsΑναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στην αγγλική βιβλιογραφία με βάση τους όρους ”customer segmentation”, ”target audience” και ”persona”.Και οι τρεις όροι αναφέρονται στον προσδιορισμός μίας συγκεκριμένης πελατειακής ομάδας και ακόμα ειδικότερα ατόμου, που αποτελούν τους πελάτες που θα θέλατε ιδανικά να φιλοξενήσετε στους χώρους της επιχείρησής σας.

Διαθέτω μία μικρή επιχείρηση/διαχειρίζομαι λίγα διαμερίσματα bnb.
Χρειάζεται να κάνω τον προσδιορισμό του ”πελάτη-στόχου”;

Η ανάγκη είναι παρούσα είτε πρόκειται για μία μικρομεσαία επιχείρηση, ένα ξενοδοχείο 7-10 δωματίων είτε για κατοικία σύντομης μίσθωσης.
Θα λέγαμε ότι ειδικά για τις μικρές μονάδες, είτε είναι ξενοδοχειακή επιχείρηση είτε short term rental, ο προδιορισμός των χαρακτηριστικών του ιδανικού πελάτη είναι ακομα πιο επιτακτικός εξαιτίας του μεγάλου ανταγωνισμού από ισχυρότερες επιχειρήσεις που υπερτερούν στο διαθέσημο budget που μπορύν να δαπανήσουν για διαφημιστικές και προωθητικές καμπάνιες.

Η περιγραφή του τυπικού πελάτη μπορεί -και πρέπει- να φτάσει αρκετά βαθιά. Προσδιορίστε και περιγράψτε την ηλικία, το φύλο, την χώρα προέλευσης, τις επικρατούσες εθνικότητες, τις διατροφικές συνήθειες, την οικογενειακή κατάσταση, ακόμα και… τις σεξουαλικές προτιμήσεις των ιδανικών πελατών σας.

Σας φαίνεται περιττή αυτή η διαδικασία; Διαβάστε παρακάτω ποιο είναι το όφελος αυτής της επιλογής!

Αναγνωρίζοντας το προφίλ του πελάτη,  μπορούμε  να κατανοήσουμε τις ανάγκες του, τις ιδιοτροπίες του, τις απαιτήσεις του, για το τι είναι διατεθειμένος να πληρώσει, και αντίστοιχα να παρέχουμε ειδικά σχεδιασμένους χώρους και υπηρεσίες Φιλοξενίας που θα τον θα ικανοποιήσουν.

Δεν χρειάζεται, επομένως, να ψάχνετε πώς θα ικανοποιήσετε όλους τους πελάτες σας – πράγμα αδύνατο! – αλλά αυτούς για τους οποίους έχετε σχεδιάσει προσεκτικά όλη την εμπειρία διαμονής.

trend for MillenialsΣε επίπεδο δαπανών, ο σαφέστερα προσδιορισμένος ιδανικός πελάτης συνεπάγεται στοχευμένες δαπάνες σε επίπεδο επίπλωσης, διακόσμησης, διαφήμισης, ξενοδοχειακού εξοπλισμού, υπηρεσιών offline αλλά και online!
Μπορεί επομένως με επιτυχία να σχεδιαστεί όλη η διαδικασία διαμονής, από την έρευνα αναζήτησης στο internet μέχρι την ημέρα του αποχαιρετισμού από το κατάλυμα!

Ένας ευτυχισμένος και πλήρως ικανοποιημένος πελάτης από τους χώρους και τις παρεχόμενες υπηρεσίες σας δεν μπορεί παρά να αποτελέσει τακτικό σας πελάτη ή να σας διαφημίσει στους φίλους, συγγενείς και συνεργάτες τους!

 

Θέλετε βοήθεια στον προσδιορισμό του πελάτη-στόχου;
Επικοινωνήστε μαζί μας για να αποσαφηνίσουμε ποια θα μπορούσε να είναι για εσάς μία επικερδής επιλογή.

 

 

Tags: Concept idea & Branding Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων

Νέο Έργο Ανακαίνισης & Διακόσμησης!

Εγγραφείτε στην email list μας για να μαθαίνετε
Πρακτικές Λύσεις και Design Εφαρμογές
για τα Τουριστικά Καταλύματα

Δείτε το Νέο Βίντεο στο YouTube!