Πώς η Διαμόρφωση Εξωτερικού Χώρου φέρνει έσοδα στην τουριστική επιχείρηση

Πώς η Διαμόρφωση Εξωτερικού Χώρου φέρνει έσοδα στην τουριστική επιχείρηση

Κατόπιν επαγγελματικής επίσκεψης μου σε ένα τουριστικό κατάλυμα ενοικιαζόμενων δωματίων στην Πάρο -με εξαιρετικό υπαίθριο χώρο διαμορφωμένο με χτιστά καθιστικά και φυτεύσεις που έμεναν όμως ανεκμετάλλευτα-  οδηγήθηκα να γράψω ένα άρθρο για το πΏςμία τουριστική επιχείρηση, με υπαίθριο χώρο μπορεί να δώσει προστιθέμενη αξία στην υπηρεσία Φιλοξενίας που προσφέρει, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα περισσότερα έσοδα.

Αρχικά, είναι αυτονόητο ότι η κατάλληλη διαμόρφωση και συντήρηση του εξωτερικού χώρου μίας τουριστικής επιχείρησης, π.χ.  ο κήπος, η πισίνα, το υπαίθριο εστιατόριο, το εξωτερικό bar,  αποτελούν την απαραίτητη τεχνική αναβάθμιση εξωτερικού χώρου που πρέπει να υλοποιεί μίας επιχείρησης σε ετήσια βάση.

Διαμορφώνοντας και συντηρώντας τους χώρους αυτούς, όχι μόνο προστατεύουμε από υγρασίες και φθορές τους εσωτερικούς χώρους του τουριστικού ακινήτου αλλά επιμηκύνουμε την διάρκεια ζωής τους. 

Επιμελούμενοι  τον φωτισμό, την δαπεδόστρωση, την σκίαση εξωτερικών χώρων, δεν ομορφαίνουμε απλά τον κήπο, το υπαίθριο καθιστικό ή το εξωτερικό bar αλλά φροντίζουμε για την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία των επίπλων, των υφασμάτων, του εξοπλισμού κήπου κτλ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η συντήρηση και κατάλληλη διαμόρφωση εξωτερικού χώρου εξοικονομούν χρήματα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε έσοδα βραχυπρόθεσμα, π.χ. για την ερχόμενη θερινή σεζόν;

Κατά την σχεδίαση και εφαρμογή της ανακαίνισης και διακόσμησης εξωτερικού χώρου, συγκρατούμε κατά νου ότι τόσο η μελέτη, όσο και η υλοποίηση βασίζεται σε δύο άξονες. Αυτοί είναι:

Η αύξηση της παραμονής των επισκεπτών στο χώρο και η ανάδειξη του εξωτερικού χώρου σε κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος!  

1. Έσοδα από την αύξηση της παραμονής των επισκεπτών στο χώρο

Η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου δεν θα πρέπει να αποτελεί πλέον ένα άθροισμα από καρέκλες, ξαπλώστρες, τραπέζια ή καναπέδες εξωτερικού χώρου.
Μία ανιαρή, τυπική επίπλωση δεν προσελκύει κανένα πελάτη να την χρησιμοποιήσει και υπάρχει…απλά για να υπάρχει!

Ο στόχος μας είναι να συνθέσουμε ποικίλλα καθιστικά, ατμοσφαιρικές γωνιές, ένα ελκυστικό χώρο εστιατορίου κτλ ώστε να παράγεται ένα χρηστικό αλλά και ατμοσφαιρικό περιβάλλον, όπου οι πελάτες θα το εκτιμήσουν ως συνέχεια των εσωτερικών χώρων του καταλύματος.
Η διαμόρφωση εξωτερικού χώρου θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε μπορούν να απολαύσουν άνετα τα καθιστικά, τους καναπέδες, τις ξαπλώστρες, να χαλαρώσουν, να παρατείνουν τον χρόνο παραμονής τους στον κήπο, στο υπαίθριο καφέ του ξενοδοχείου και να …καταναλώσουν!

Η δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο εξωτερικός χώρος όλη την διάρκεια της ημέρας – έχοντας προβλέψει για την κατάλληλη σκίαση, στέγαση, φωτισμό κτλ- δίνει την δυνατότητα στους πελάτες να παραμείνουν ακόμα περισσότερη ώρα στο χώρο, να αξιοποιήσουν αυτά που προσφέρει και να παραγγείλουν αυτόματα περισσότερο φαγητό και ποτό.

Με βάση τα στατιστικά ερευνών αναφορικά με την αύξηση κατανάλωσης και την διάθεση, έχει παρατηρηθεί ότι η κατανάλωση φαγητού και ποτού, καθώς και η αγορά προϊόντων, π.χ. αναμνηστικά δώρα, αυξάνεται όταν το αγοραστικό κοινό είναι σε διακοπές ή…happy mood!

Επομένως, σε ένα αρμονικά σχεδιασμένο περιβάλλον, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, είναι αναμενόμενο ότι η κατανάλωση καφέ, φαγητού, μικρογεύματος και αλκοόλ θα αυξηθεί!

2.Έσοδα από την ανάδειξη του εξωτερικού χώρου ως κεντρικό σημείο και info point στο κατάλυμα

Ο δεύτερος άξονας σχεδιασμού είναι η ανάδειξη του εξωτερικού χώρου σε σημείο αναφοράς και συνάντησης των επισκεπτών που ευνοεί την κοινωνικοποίηση.
Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα, όπου το bar ή το εστιατόριο ή καφέ του ξενοδοχείου είναι εξίσου ελκυστικά, όσο και οι χώροι Φιλοξενίας του ξενοδοχείου!

Εκφράσεις του τύπου ”θα τα πούμε στο βραδάκι στο μπαρ” ή ”θα μας βρείτε στις ξαπλώστρες” αναδεικνύουν το υπαίθριο bar ή την παραλία στην ”ψυχή” του καταλύματος.

Σε συνδυασμό με διάφορα happenings, beach parties, μουσικές βραδιές, βραδιές οινογνωσίας κτλ οι χώροι αυτοί αναδεικνύονται σε χώρους κοινωνικής συναναστροφής.

Μεγαλύτερη δυνατότητα για έσοδα προκύπτουν αν οι θεματικές βραδιές διασκέδασης στο ξενοδοχείο είναι ανοιχτές όχι μόνο στους πελάτες αλλά και στο ευρύ κοινό.

Μία επιπλέον πηγή εσόδων μπορεί να προέλθει από υπηρεσίες που παρέχονται στο κατάλυμα, όπως περιποίηση μαλλιών, περιποίηση άκρων, massage, γαμήλια εκδήλωση, τα μαθήματα yoga, το γλυκό της ημέρας, μία τοπική εκδρομή, αλλά οι πελάτες μπορεί δικαιολογημένα… να αγνοούν!

Aφού έχουμε μελετήσει προσεκτικά την διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου, συστήνουμε την διακοσμητική ένταξη διαφημιστικών προβολών και ενημερωτικών πινάκων με τις υπηρεσίες που θέλουμε να προωθήσουμε και εξασφαλίζουν κέρδη στην επιχείρηση.

Μία ακόμα πιο πετυχημένη προβολή μπορεί να γίνει με την δημιουργία κατάλληλης διακοσμητικής σκηνογραφίας που να εικονοποιεί την υπηρεσία και να την εντάσσει μέσα στο σύνολο του υπαίθριου χώρου, κάνοντας τον πελάτη να φαντάζεται ήδη των εαυτό του να αγοράζει αυτή την υπηρεσία!

Μήπως ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσουμε τους εξωτερικούς χώρου ως αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής επιχείρησης με προστιθέμενη αξία ;

 

Η υπηρεσία διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου ξενοδοχείου και ενοικιαζόμεων δωματίων και διαμερισμάτων περιλαμβάνεται στα πακέτα υπηρεσίας της HOSTCOMPASS, BASIC, ELEGANT και PREMIUM

Eυαγγελία Παπαδημητρίου,Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designe

 

 

 

 

Eυαγγελία Παπαδημητρίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer

Tags: Concept idea +branding, Διακόσμηση, Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων

Νέο Έργο Ανακαίνισης & Διακόσμησης!

Εγγραφείτε στην email list μας για να μαθαίνετε
Πρακτικές Λύσεις και Design Εφαρμογές
για τα Τουριστικά Καταλύματα

Δείτε το Νέο Βίντεο στο YouTube!