Πώς θα διαμορφωθούν οι ταξιδιωτικές τάσεις μετά το καλοκαίρι 2022 (μέρος 1ο)

Πώς θα διαμορφωθούν οι ταξιδιωτικές τάσεις μετά το καλοκαίρι 2022 (μέρος 1ο)

Μετά από 2 χρόνια μη-κανονικότητας λόγω Covid και τις προβλέψεις παγκοσμίως να μιλούν για εκτίναξη της τουριστικής ζήτησης την εαρινή-θερινή σεζόν, έφτασε το Καλοκαίρι 2022.

Περίμενα, ομολογώ με πολύ ενδιαφέρον την έναρξη αυτής της περιόδου, για να διαπιστώσω κατά πόσον οι προβλέψεις των media και οι τουριστικές τάσεις θα επαληθευτούν, ποιες νέες ανάγκες ή προβληματικές θα εμφανιστούν και πώς θα τις διαχειριστούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, οι τουριστικοί πράκτορες, τα αεροδρόμια και οι μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν ταξιδιωτικές υπηρεσίες.

Η πρόσφατη προσωπική μου εμπειρία από 3 ταξίδια στο εξωτερικό σε χώρες της Ευρώπης και της Μεσογειακής λεκάνης κατά την διάρκεια του καλοκαιριού με τροφοδότησε με πολλές πληροφορίες, ώστε να μπορώ να σχηματίσω μία πρώτη εικόνα πώς θα διαμορφωθούν οι ταξιδιωτικές τάσεις μετά το καλοκαίρι του 2022.

Αρχικά, σε αυτό το άρθρο θα ξεκινήσω με μία προσωπική αποκωδικοποίησης της καλοκαιρινής τουριστικής πραγματικότητας 2022 και στο β’ μέρος θα περιγράψω το προφίλ των ταξιδιωτών και των απαιτήσεών τους ώστε να δώσω όσο το δυνατόν περισσότερη χρήσιμη πληροφορία στις επιχειρήσεις Φιλοξενίας και Εστίασης που εξειδικεύομαι.

Είχε το καλοκαίρι 2022 θετικό πρόσημο;

Ναι, ήταν μία επιτυχής χρονιά. Μπορούμε να κοιτάμε το ταξιδιωτικό μέλλον με αισιοδοξία και να υποστηρίζουμε ότι η ταξιδιωτική κίνηση θα αρχίσει να ομαλοποιείται στα χρόνια που έρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο, παρόλο την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό.

Παρόλο το θετικό πρόσημο, τα κακώς κείμενα δείχνουν ότι είμαστε στην αρχή μίας νέας εποχής. Βρισκόμαστε στην μετάβαση από το Ταξίδι και τον Τουρισμό όπως τα ξέραμε…σε μία διαφορετική πραγματικότητα που θα συν-διαμορφωθεί από όλους μας.
Η επόμενη 3ετία θα είναι η εισαγωγή στην νέα εποχή!

Ποια ήταν τα κακώς κείμενα της θερινής περιόδου 2022;

Οι ταξιδιώτες : Θέλω να εξυπηρετηθώ τώρα! Kαι πριν από όλους!

Η διάθεση των απανταχού travelers να ταξιδέψουν, να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν ήταν παραπάνω από έκδηλη. Δεν ήταν απλά διάθεση, ήταν …μία λαχτάρα, ανυπομονησία για κατανάλωση τουριστικών προϊόντων και εμπειριών!
Αυτό αποτυπώθηκε τόσο στις κρατήσεις εισιτηρίων, καταλυμάτων και ξεναγήσεων αλλά και στις υψηλές απαιτήσεις που είχαν οι ταξιδιώτες σε επίπεδο ταχύτητας/ποιότητας εξυπηρέτησης.

Ο εμβολιασμός μεγάλου μέρους των ταξιδιωτών, η χαλάρωση των ελέγχων και η κατάργηση των περιορισμών, αν και είχε μεσολαβήσει το καλοκαίρι 2021, σε συνδυασμό με την καταπιεσμένη αναμονή για διακοπές λειτούργησε σαν… πιεσμένο ελατήριο, που εκτοξεύτηκε απότομα!

Η έλλειψη κατανόησης και ανοχής από την πλευρά των ταξιδιωτών ως προς το service των επιχειρήσεων εστίασης και διαμονής ήταν απούσα, καθώς ήθελαν να εξυπηρετηθούν όλοι γρήγορα, ποιοτικά και …με προτεραιότητα, αξιοποιώντας στο μέγιστο τον διαθέσιμο χρόνο διακοπών πριν την επιστροφή στο γραφείο !

Το service : Λυπούμαστε αλλά δεν Υπάρχει Προσωπικό Εδάφους και η Πτήση σας θα Καθυστερήσει

Οι αεροπορικές εταιρείες σε συνδυασμό με τα αεροδρόμια υποδέχθηκαν μαζικά έναν μεγάλο όγκο ταξιδιωτών που ενώ ανέμεναν ότι θα ταξιδέψει, εντούτοις δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν. Η κύρια αιτία ήταν η ελλιπής στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, οι απεργίες τελευταίας στιγμής και η χρήση εφεδρικού προσωπικού που ανέλαβε να εξυπηρετήσει υπό πίεση πολύ μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών.

Η κούραση και η δυσαρέσκεια του προσωπικού ήταν φανερή με αποτέλεσμα να προσφέρεται χαμηλού επιπέδου υπηρεσία, συχνά με αδιαφορία (έως και αγένεια). Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις τελευταίας στιγμής στις μεταφορές, τα υπερ-κορεσμένα αεροδρόμια και οι πεταμένες βαλίτσες στα lost-n-found ήταν η κύρια ατμόσφαιρα στα αεροδρόμια της Ευρώπης!
Το ταξίδι έγινε πλέον δυσκολότερο, αναγκάζοντας τον ταξιδιώτη να χάνει 2 ημέρες από τις διακοπές του!

Η Εστίαση και η Φιλοξενία: double bookings και Να Σας Ενημερώσω ότι Αυτό το Πιάτο δεν Υπάρχει

Η δυνατότητα για κρατήσεις τελευταίας στιγμής και η πληρωμή στην reception με το check-in δημιούργησε μία χαοτική κατάσταση στις επιχειρήσεις φιλοξενίας, airbnb και ξενοδοχεία, καθώς δεν μπορούσαν να γνωρίζουν εξαρχής την πραγματική ταξιδιωτική ζήτηση. Η πιεστική ζήτηση last minute διαμονής επιδείνωσε την εξυπηρέτηση των καταλυμάτων, φανερώνοντας το ήδη υπάρχον πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, hotel assistants, καθαριότητας και concierge.

Η πίεση που δέχθηκαν οι τουριστικές μονάδες, επιδιώκοντας να εξυπηρετήσουν την μεγάλη ζήτηση για συγκεκριμένο μικρό χρονικό διάστημα, καταγράφοντας φαινόμενα Υπερτουρισμού, αναπόφευκτα οδήγησε στο double booking, ενώ πολλοί ταξιδιώτες παρέλαβαν άλλα δωμάτια από αυτά που είχαν δει online και κάνει κράτηση.
Η κόπωση ήταν φανερή ήδη από το τέλος Ιουλίου.

Καθώς περνούσαν οι μέρες, φτάνοντας στα μέσα Αυγούστου, ήταν φανερό ότι τα κοινόχρηστα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και ενέργειας των πόλεων αλλά και των περιφερειακών προορισμών, αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν την ζήτηση των ταξιδιωτών του καλοκαιριού 2022.

Οι επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως διαχειρίστηκαν καλύτερα την συσσωρευμένη επισκεψημότητα, καθώς είχαν περισσότερο χρόνο να οργανωθούν, εξυπηρετώντας ήδη από την εαρινή περίοδο μεγάλες ποσότητες ταξιδιωτών ή εκδρομέων, καθώς τα περιοριστικά μέτρα χαλάρωναν σιγά-σιγά στα Ευρωπαϊκά  κράτη.

Εδώ διαπιστώθηκε μία λειτουργία σε safe mode, με επανάληψη των menu 2021, χωρίς ιδιαίτερες καινοτομίες. Προσπαθώντας να ορθοποδήσουν από την Φθινοπωρινή-Χειμερινή περίοδο χαμηλής κινητικότητας και να βρουν το βηματισμό τους, θεωρώ ότι λειτούργησαν με μία keep-it-safe-and-simple, χωρίς ρίσκο.
 
Οι επιχειρήσεις εστίασης όμως ήρθαν αντιμέτωπες με τις ελλείψεις σε πρώτες ύλες, σε τροφοδοσία, σκεύη και επαγγελματικό εξοπλισμό που ήδη είχε διαπιστωθεί λόγω της προβληματικής εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) από τις αρχές του χρόνου.

Οι προσδοκίες του απαιτητικού κοινού που ήθελε να γευτεί νέες γαστρονομικές εμπειρίες, γρήγορα και ποιοτικά, σε αντίθεση με την τάση slow food που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, μάλλον περιορίστηκαν σε ένα πιο τυπικό φαγητό/ποτό, ακούγοντας συχνά το ‘’να σας ενημερώσω ότι μας έχει τελειώσει…’’ ή ‘’ …ότι η κουζίνα έχει ήδη κλείσει…΄΄ ή ότι ΄΄…να σας ενημερώσω ότι στις 22.00 υπάρχει άλλη κράτηση…΄΄

Κλείνοντας το πρώτο μέρος για το καλοκαίρι 2022…

Παρά την προβληματική κατάσταση που καταγράφηκε, η διάθεση των ταξιδιωτών ήταν στα ύψη αναζητώντας να …ρουφήξουν κάθε στιγμή, τα αρώματα, τα χρώματα, τα φαγητά, τα αξιοθέατα, τις παραλίες, την φύση, τα μουσεία κτλ.

Δεν έλειψαν ούτε οι ανυπόμονοι, κακομαθημένοι ταξιδιώτες που ήταν έτοιμοι για παρεξήγηση (ακόμα και εντός αεροπλάνου) αλλά ούτε και αυτοί που επιδίωξαν να απολαύσουν υπομονετικά και με κατανόηση τις ημέρες των διακοπών, με κάθε κόστος και θυσία, προκειμένου να μην χάσουν την ευκαιρία για ανανέωση πριν την επιστροφή στις πόλεις.

Η αρχή της νέας εποχής έχει γίνει ήδη:  το καλοκαίρι του 2022!

Διαβάστε την συνέχεια εδώ

 

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.

 

 

Tags: branding, Concept idea & Branding Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Concept idea +branding, Real Estate

Νέο Έργο Ανακαίνισης & Διακόσμησης!

Εγγραφείτε στην email list μας για να μαθαίνετε
Πρακτικές Λύσεις και Design Εφαρμογές
για τα Τουριστικά Καταλύματα

Δείτε το Νέο Βίντεο στο YouTube!