Πώς θα διαμορφωθούν οι ταξιδιωτικές τάσεις μετά το καλοκαίρι 2022 (μέρος 2ο)

Πώς θα διαμορφωθούν οι ταξιδιωτικές τάσεις μετά το καλοκαίρι 2022 (μέρος 2ο)

Το καλοκαίρι 2022 έχει αποτελέσει το ορόσημο της Νέας Εποχής για τον Τουρισμό!
Παρόλο που οι τουριστικές αγορές ακόμα αναρρώνουν από την επιρροή της Covid-19, έχει ανακοινωθεί ότι, μόνο στην Ευρώπη, αναμένονται 1.541 εγκαίνια νέων Ξενοδοχείων! Αυτό δεν μπορεί παρά να υποδεικνύει την άνθιση του κλάδου Φιλοξενίας τα επόμενα χρόνια και ότι το Ταξίδι θα αρχίσει να αναπτύσσεται εκ νέου με γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, προφανώς προς νέα κατεύθυνση.

Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι όπως μετά την καταστροφή των Δίδυμων Πύργων, και την ρηξικέλευθη αλλαγή στον τρόπο που ταξιδεύαμε, ακολούθησε βαθμιαία μία νέα πραγματικότητα στον κλάδο του Τουρισμού, τώρα ζούμε την αρχή της νέας πραγματικότητας για το Ταξίδι και τον Τουρισμό μετά την πανδημία.

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μου, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω την προσωπική μου εμπειρία ως ταξιδιώτης, με την ματιά του επαγγελματία που εξειδικεύεται στον κλάδο της HO.RE.CA, θα συνεχίσω σκιαγραφώντας τις ταξιδιωτικές τάσεις μετά το καλοκαίρι 2022, περιγράφοντας το προφίλ του νέου ταξιδιώτη, στο οποίο αξίζει να επενδύσει μία επιχείρηση Εστίασης και Φιλοξενίας, αξιοποιώντας τις τάσεις της εποχής, μεγιστοποιώντας τα κέρδη της.

Δεδομένα για την Επόμενη 3-5 ετία

1. Η εκτόξευση της τουριστικής ζήτησης είναι γεγονός.

Η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ο εξορθολισμός στην αντιμετώπιση της Covid-19 και η εκδήλωση της τουριστικής κινητικότητας που είχε καταπιεστεί τα προηγούμενα χρόνια θα αρχίσει να εκδηλώνεται την επόμενη 3-5ετία. Θα διαπιστώσουμε μία συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για εμπειρίες, ταξίδια, νέους προορισμούς κτλ. με έμφαση στο διαφορετικό, στο αυθεντικό, στο τοπικό, στο καινοτόμο, στο ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον τουριστικό προϊόν.

Η διστακτική διάθεση για διακοπές που εκδηλώθηκε αρχικά το 2020-2022, θα αντικατασταθεί από όνειρα και πλάνα για το μέλλον. Ενώ, αυτή η διάθεση θα είναι έκδηλη σε όλες τις ηλικίες και τα οικονομικά στρώματα. Εκτιμώ όμως πως θα αφορά… λίγους στην πράξη!

2. Εκδημοκρατισμός του Ταξιδιού ή …Πολυτέλεια για λίγους;

Η ακρίβεια έχει εγκατασταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω του πληθωρισμού, του κόστους ζωής και στέγασης καθώς και της ενεργειακής κρίσης, συρρικνώνοντας δαπάνες για ψυχαγωγία, διασκέδαση, τουρισμό και κατανάλωση.

Ακόμα και αν τα κράτη διαχειριστούν με επιτυχία την οικονομική κρίση, τα ‘’απόνερα’’ θα συνεχίζουν να εκδηλώνονται τόσο βραχυπρόθεσμα μέσα στην επόμενη 3-5 ετία, τόσο μακροπρόθεσμα, προσγειώνοντας την αρχική διάθεση για ταξίδι στην ρεαλιστική πραγματικότητα, περιορίζοντας τις μετακινήσεις εντός συνόρων.

Το ταξίδι θα γίνεται όλο και ακριβότερο σε επίπεδο διαμονής, εστίασης, πρόσβασης σε υπηρεσίες και προϊόντα και θα αφορά όσους διαθέτουν ελεύθερο χρόνο και μπορούν να το καλύψουν οικονομικά.

 

3. Οι μετακινήσεις και ο θάνατος του low-cost

Οι low-cost αεροπορικές εταιρείες θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση των επόμενων ετών, λόγω μόνιμης παρουσίας στα αεροδρόμια, των φόρων αεροδρομίων και διαμοιρασμού της πελατειακής πίτας. Ταυτόχρονα, μετά την ανεπάρκειά τους να εξυπηρετήσουν το καλοκαίρι 2022, οι πελάτες τους θα κινηθούν προς τις πιο καταξιωμένες εταιρείες για λόγους αξιοπιστίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη η Ryanair, παρόλο το αρχικό στρατηγικό της πλάνο, απέσυρε της παρουσία της κατά την χειμωνιάτικη περίοδο από το Ελευθέριος Βενιζέλος.

 

Το Προφίλ του ταξιδιώτη: ο conscious traveler!

Ο νέος ταξιδιώτης είναι ένας έμπειρος, συνειδητός ταξιδιώτης αλλά… απαιτητικός!
Ταξιδεύει για λόγους αναψυχής ή εργασίας, όχι για να καταναλώσει fast-track τουριστικό προϊόν αλλά για να αναπτύξει τον εαυτό του. Θέλει να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο της περασμένης διετίας!

Στον περιορισμένο ελεύθερο χρόνο διακοπών που διαθέτει, αναζητά προορισμούς, διαμονή, περιηγήσεις, γαστρονομικές προτάσεις κτλ που θα του προσφέρουν το μέγιστο της εμπειρίας σε συμφέρουσα τιμή. Αναζητά την ποιότητα, το διαφορετικό design, τις αγνές πρώτες ύλες και την διαφορετικότητα και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί.

Aναζητά αξιοθέατα, εικόνες, τοπικά προϊόντα και εμπειρίες διαφορετικές από το περιβάλλον που ζει και εργάζεται και επιβραβεύει την συνειδητή Φιλοξενία ( =Conscious Hospitality), δηλαδή την Φιλοξενία σε χώρους διαβίωσης, όπου οι άνθρωποι έρχονται για ύπνο, φαγητό, αλλά και για να εργαστούν, να γεμίσουν τις μπαταρίες τους και να …βυθιστούν στην τοπική κουλτούρα ή περιβάλλον.

Το slow living, δηλαδή η ζωή σε αργούς ρυθμούς, είναι το κριτήριο με το οποίο επιλέγει το τουριστικό προϊόν, για να ζήσει την διαφορετικότητα στο νέο περιβάλλον που βρίσκεται, αλλά απαιτεί γρήγορη πρόσβαση στο internet, άμεση απόκριση στην επικοινωνία του, οργανωμένο και ταχύ service, άμεση κράτηση τραπεζιού, menu online, καλά reviews και …custom εμπειρίες!

Ο conscious traveler είναι οικολογικά συνειδητοποιημένος ταξιδιώτης. Του αρέσουν τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα που είναι ενταγμένα στο τοπίο, διαθέτουν λαχανόκηπους, κάνουν ορθή διαχείριση νερού και ανακυκλώνουν.

Πρόκειται για άτομα μεσαίου και υψηλού εισοδήματος, solo travelers, business travelers ή οικογένειες, ηλικίας 30-35+. Οι δραστηριότητες, η εργασία και οι υποχρεώσεις τους στο μέρος διαμονής τους τους επιτρέπουν ελεύθερο χρόνο 10-20 ημέρες.

 

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.

 

 

Tags: branding, Concept idea & Branding Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Concept idea +branding, Real Estate

Νέο Έργο Ανακαίνισης & Διακόσμησης!

Εγγραφείτε στην email list μας για να μαθαίνετε
Πρακτικές Λύσεις και Design Εφαρμογές
για τα Τουριστικά Καταλύματα

Δείτε το Νέο Βίντεο στο YouTube!