3 εφαρμογές Φωτισμού Εξωτερικού Χώρου χωρίς να είσαι Ειδικός

3 εφαρμογές Φωτισμού Εξωτερικού Χώρου χωρίς να είσαι Ειδικός

To θέμα του Φωτισμού Εξωτερικού Χώρου απαιτεί υπολογισμούς, κατάλληλη φωτιστική μελέτη, άρτια κατασκευή, συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργείο και προσοχή στην επιλογή φωτιστικών και λαμπτήρων.
Είναι ένα θέμα που απασχολεί τις Τουριστικές Επιχειρήσεις, τόσο σε λειτουργικό επίπεδο, λόγω των  οικονομικών εξόδων , όσο και αναφορικά με την αισθητική ανάδειξη της επιχείρησης.

Ποια τουριστική μονάδα -μικρή ή μεγάλη -δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια στην χρήση των εξωτερικών χώρων, τον επαρκή φωτισμό στα σκαλοπάτια, για την ανάδειξη της διαφημιστικής πινακίδας στην είσοδο και  στην εξωτερική όψη;

Ποιοι θα ήταν οι βασικοί άξονες  που θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες Φωτισμού Εξωτερικού Χώρου;

Καλύπτουμε λειτουργικές ανάγκες

Αρχικά, επεκτείνουμε το ηλεκτρολογικό δίκτυο και τοποθετούμε φωτιστικά εξωτερικού χώρου για να αναδείξουμε την Διαμόρφωση του Εξωτερικού χώρου, δηλαδή τα σκαλοπάτια, τις φυτεύσεις, τις πλακοστρώσεις, το χώρο της πισίνας, τα υπαίθρια ντους, το εξωτερικό bar.  Εφαρμόζουμε τον λειτουργικό φωτισμό για λόγους ασφάλειας και όδευσης.

Επιμελούμαστε  λειτουργικές εφαρμογές που αναδεικνύουν  την διαδρομή από χώρο σε χώρο,  χρησιμοποιώντας το φως ως σήμανση και κατεύθυνση.
Το φως έχει αυτή την ιδιότητα!
Μπορεί να έλκει τον χρήστη και να τον οδηγήσει προς μία συγκεκριμένη διαδρομή.

 

 

Με την εφαρμογή του σωστού λειτουργικού φωτισμού, θα υποδείξουμε στους επισκέπτες της τουριστικής μονάδας πού βρίσκεται το εστιατόριο, ποια διαδρομή να ακολουθήσει για να φτάσει στο δωμάτιό του και πού έχει παρκάρει το αυτοκίνητό του.

 

 

Αναδεικνύουμε, τονίζουμε ή κρύβουμε

Χρησιμοποιούμε τον κατάλληλο φωτισμό για την ανάδειξη  της διαμόρφωσης εξωτερικού χώρου.

Θέλοντας να ενθαρρύνουμε την χρήση π.χ. του υπαίθριου καθιστικού,  δημιουργούμε υποφωτισμένες και φωτεινές περιοχές, που τονίζουν τον συγκεκριμένο χώρο, καλώντας τους επισκέπτες μας να τον χρησιμοποιήσουν.

Με τον φωτισμό ανάδειξης, μπορούμε να αλλάξουμε το ύφος του εξωτερικού χώρου και να απομακρύνουμε ή να έλξουμε τους επισκέπτες μας ανάλογα με την ώρα. Για παράδειγμα, αν η χρήση της πισίνας περιορίζεται τις απογευματινές ώρες, μπορεί να εφαρμοστεί φωτισμός ανάδειξης για λόγους ασφαλείας αλλά ταυτόχρονα να πετύχουμε ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό γύρω από την πισίνα.

 

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν υπερτονίζουμε την εξωτερική διαμόρφωση, π.χ. μία αποθήκη εργαλείων, αποφεύγοντας  να εφαρμόσουμε σημειακό φωτισμό ή πολλά φωτιστικά.

 

Διακοσμούμε, δημιουργώντας ατμόσφαιρα

Παρόλο που ο φωτισμός ανάδειξης λειτουργεί πολλές φορές ως διακοσμητική εφαρμογή, είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε ευέλικτες φωτιστικές ιδέες που δημιουργούν ατμόσφαιρα.
Τα φανάρια, τα κεριά, τα κρεμαστά φωτιστικά εξωτερικού χώρου θα πρέπει να μπορούν να μετακινηθούν, να συντηρηθούν και να καθαριστούν εύκολα.
Διακοσμητικός φωτισμός θα λειτουργήσει σαν ντεκόρ, θα δημιουργήσει μία σκηνογραφία.

Χρησιμοποιείστε τον διακοσμητικό φωτισμό για να στήσετε ένα ρομαντικό σκηνικό ή μία παραμυθένια εικόνα κατάλληλη για πολλά…posts!

 

 

 

 

Ευαγγελία Παπαδημητρίου
Αρχιτέκτων Μηχανικός & Interior Designer

Tags: Ανακαίνιση, Ανακαίνιση Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Φωτισμός Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων

Νέο Έργο Ανακαίνισης & Διακόσμησης!

Εγγραφείτε στην email list μας για να μαθαίνετε
Πρακτικές Λύσεις και Design Εφαρμογές
για τα Τουριστικά Καταλύματα

Δείτε το Νέο Βίντεο στο YouTube!