Πάσχα-Καλοκαίρι 2022 ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ: Kάνε Branding με 5 τρόπους

Πάσχα-Καλοκαίρι 2022 ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ: Kάνε Branding με 5 τρόπους

Καθώς πλησιάζει το Πάσχα 2022, οι τουριστικές επιχειρήσεις φροντίζουν να οργανωθούν για να υποδεχθούν τους επισκέπτες τους. Καθώς οι διαθέσιμες ημέρες μέχρι την έναρξη της τουριστικής σεζόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2022 είναι λίγες,  ο χρόνος για εργασίες ανακαίνισης είναι πολύ περιορισμένος.

Τι μπορεί να κάνει μία τουριστική επιχείρηση,  ένα ξενοδοχείο ή μία τουριστική βίλλα ώστε να  αναβαθμιστεί για την φετινή σεζόν, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στους πελάτες της, ΧΩΡΙΣ να κάνει ανακαίνιση;

Η πιο γρήγορη και αποδοτική επέμβαση που μπορεί να κάνει μία τουριστική επιχείρηση είναι να επικοινωνήσει τις πρακτικές branding και εταιρικής ταυτότητας μέσω της διακόσμησης ξενοδοχείου, στήνοντας ένα ξεκάθαρο story φιλοξενίας!

Ας μιλήσουμε αρχικά για branding

Κάθε επιχείρηση φιλοξενίας θα πρέπει να ‘’διηγείται’’  την φιλοσοφία της, που την κάνει να διαφοροποιείται ως προς τον ανταγωνισμό, ώστε οι πελάτες της να ταυτίζονται  και να την επιλέγουν.

Η φιλοσοφία του ξενοδοχείου ή του τουριστικού ακινήτου φαίνεται από την αισθητική εσωτερικών χώρων, το προσωπικό, το μενού εστιατορίου, το site κτλ, ακόμα και από τον τρόπο… που απαντά στο τηλέφωνο!

Πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε στην ανακαίνιση ξενοδοχείου ή στην διαμόρφωση εσωτερικού χώρου airbnb ή τουριστικής βίλλας, είναι απαραίτητο να έχετε στήσει μία ξεκάθαρη ταυτότητα, την προσωπικότητα της τουριστικής επιχείρησης δηλαδή, την οποία θα πρέπει να εισπράττουν οι πελάτες σας σε κάθε φάση της εμπειρίας φιλοξενίας που θέλετε να προσφέρετε, τόσο online όσο και offline.

Συγκεντρώσαμε 4 τρόπους που μπορείτε να εφαρμόσετε το branding τουριστικού καταλύματος που διαχειρίζεστε, επικοινωνώντας την ταυτότητα της επιχείρησης, χωρίς να κάνετε ανακαίνιση!

  1. Λογότυπο, μία εικόνα χίλιες λέξεις

Η πρώτη εικόνα που θα δουν οι υποψήφιοι πελάτες είναι το λογότυπο, ένα σύμβολο που συνοδεύει την επωνυμίας σας. Είναι η ταυτότητα της επιχείρησής σας, η πρώτη online εντύπωση που θα λάβει κάποιος κάνοντας έρευνα μονάδων φιλοξενίας.  

Επιμεληθείτε την γραμματοσειρά, τα χρώματα, τα σύμβολα και την σημειολογία τους, καθώς το λογότυπο δεν είναι απλά μία εικόνα αλλά εσωκλείει το σημειολογικό μήνυμα της επιχείρησής σας.
Φροντίστε να είναι κάτι που θα εντυπωθεί στην μνήμη του πελάτη, ένα ισχυρό και απλό σύμβολο, είτε αποφασίσει να το επισκεφθεί ή όχι και …εμπιστευτείτε επαγγελματία γραφίστα.

  1. Εν-τυπώστε την επωνυμία σας και… εντυπωθείτε στην μνήμη των επισκεπτών σας

Τα έσοδα της τουριστικής επιχείρησης εμπλουτίζονται από συμπληρωματικές παρεχόμενες υπηρεσίες που είτε στεγάζονται στον χώρο του ξενοδοχείου ή της τουριστικής βίλλας, είτε αποτελούν συνεργασίες με τοπικούς επιχειρηματίες.
Μην χάσετε την ευκαιρία να διαφημίσετε τις πρόσθετες υπηρεσίες που σας διαφοροποιούν από τον ανταγωνισμό και να προωθήσετε εκ νέου την επιχείρησής σας μέσα από διαφημιστικούς καταλόγους, gift cards και χάρτες της περιοχής, επιμελούμενοι προθήκες στην υποδοχή, τα μενού εστιατορίου, τις έντυπες ενημερώσεις στο δωμάτιο, ή το cocktail list στο υπαίθριο bar.

Η επανάληψη της εταιρικής ταυτότητας σε διαφημιστικές τσάντες, μάσκες προσώπου anti-covid, παρεό, pestemal, χαλάκια εισόδου, και καπέλα θα καταφέρει να αποτυπώσει στην μνήμη του πελάτη όχι μόνο την επωνυμία σας αλλά την εμπειρία φιλοξενίας που προσφέρετε στο κατάλυμα.

Μία ευκαιρία για επικοινωνία της φιλοσοφίας φιλοξενίας της τουριστικής επιχείρησης χωρίς ανακαίνιση είναι τα καρτελάκια “DO NOT DISTURB’’ και τα έντυπα folder ενημερώσεων π.χ. ενημερώσεις για τον covid, για τις ώρες του πρωινού, μίσθωσης οχημάτων, καθαριότητας δωματίου κτλ. Το έντυπο αυτό υλικό είναι μία εξαιρετική ευκαιρία να θυμίσετε την γκάμα υπηρεσιών σας υπενθυμίζοντας  την διαφορετικότητα της τουριστικής επιχείρησης, μέσα από την γραφιστική.

Τα χρώματα, η υφή των υλικών, ο τρόπος εκτύπωσης, το λογότυπο, ένα ιδιαίτερο moto, η γραμματοσειρά και οι εικόνες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα εργαλείο, που θα επικοινωνεί την αισθητική της επιχείρησης.                                                      

Κατόπιν, όταν οργανώσετε την ανακαίνιση καταλύματος, η επιλογή των υλικών π.χ. πλακάκια, υφάσματα, χρώματα εσωτερικού χώρου, καθώς και η διακόσμηση θα εναρμονιστούν με τις παραπάνω επιλογές, ώστε όλα μέσα στον εσωτερικό χώρο του καταλύματος θα μιλούν …την ίδια γλώσσα!

  1. Χρησιμοποιήστε την Σήμανση και την Ονοματολογία Χώρων για να διηγηθείτε… ιστορίες φιλοξενίας

Ακόμη ένα σημείο στο οποίο εφαρμόζεται το branding χωρίς ανακαίνιση είναι οι πινακίδες ονομασίας των χώρων και οι σηματοδότες που τοποθετούνται στο χώρο του ξενοδοχειακού καταλύματος ή τουριστικής βίλλας, για την καθοδήγηση των φιλοξενούμενων προς τους χώρους, π.χ το εστιατόριο, το beach bar, το massage room κλπ.

Επιλέξτε μια design λύση για αυτά τα αντικείμενα, μια πρόταση που θα έχει κάτι να διηγηθεί! Εφαρμόστε την σωστή γραμματοσειρά, τον κατάλληλο φωτισμό και ένα πρωτότυπο τρόπο ονομασίας των χώρων που δείχνει ότι επιμεληθήκατε και! αυτή την λεπτομέρεια.

Μην παραμελήσετε χώρους, όπως είναι ένα κοινόχρηστο wc, ο διάδρομος των δωματίων, το parking, καθώς αυτοί οι χώροι παρόλο που θεωρούνται βοηθητικοί, επικοινωνούν εξίσου πληροφορίες για το κατάλυμα.

Η Σήμανση και η Ονοματολογία των Χώρων τουριστικού καταλύματος μπορεί να συνδεθεί απόλυτα με την ταυτότητα και τη γεωγραφική θέση του καταλύματος. Μπορείτε να συμπεριλάβετε στο σχεδιασμό και στην κατασκευή τους,  ύφασμα μέχρι πέτρα.  Ανάλογα με την τοποθεσία σας επιλέξτε με φαντασία τα ονόματα που αντιστοιχούν, δημιουργώντας εικόνες, μνήμες και συναισθήματα.                                                                                                                                            

  1. Εταιρικό δώρο … μία ανάμνηση διαρκείας για το Ξενοδοχείο και την Τουριστική Βίλλα

Τα χειροποίητα και τα custom αντικείμενα είναι πάντα αξιοσημείωτα σε έναν εσωτερικό χώρο, τραβούν την προσοχή εύκολα και γίνονται αντικείμενα συλλογής μας, αφού μας υπενθυμίζουν πώς περάσαμε στις διακοπές!                                                                                                                                                 

Μην δείτε το εταιρικό δώρο σαν ανώφελο έξοδο, επιλέγοντας απλά ένα στυλό, ένα καπέλο κτλ!
Το μικρό χρηστικό αντικείμενο θα υπενθυμίζει το κατάλυμά σας, ακόμα και μετά το check-out των πελατών σας, αποτελώντας μία ανάμνηση διαρκείας. Θα πρέπει να είναι μία πρωτότυπη επιλογή που θα σας διαφοροποιήσει από τον ανταγωνισμό!

Χρησιμοποιήστε την δύναμη ενός souvenir με χρηστικό χαρακτήρα και εφαρμόστε την επωνυμία σας πέρα από τις συσκευασίες δώρων στο gift shop, τις καράφες νερού εστιατορίου, τα bathroom amenities, το σαπούνι και το σαμπουάν μίας χρήσης.

Τα εταιρικά δώρα, τόσο σαν welcome gifts όσο και σαν αναμνηστικά, είναι μια έξυπνη κίνηση με σκοπό την δημιουργία θετικών εντυπώσεων. Επιβάλλεται να είναι πρωτότυπα, ανακαλώντας την επωνυμία και το λογότυπό σας.

Όταν επιλέξετε την ανακαίνιση εσωτερικού χώρου του ξενοδοχείου ή της τουριστικής βίλλας, μπορείτε  να εντάξετε τα εταιρικά δώρα στην διαρρύθμιση του εσωτερικού χώρου, δημιουργώντας μία προθήκη gift shop στην reception, ή να τα προβάλλετε μέσα στο spa και στο massage room, προκειμένου να ενδυναμώσετε την εικόνα σας.                               

  1. Μοναδικά Διακοσμητικά έχει μόνο το δικό σας Κατάλυμα!

Η ταυτότητα φιλοξενίας μίας τουριστικής επιχείρησης μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την εφαρμογή υλικών, διακοσμητικών μοτίβων και αντικειμένων διακόσμησης, αναβάλλοντας αρχικά το κόστος μίας ανακαίνισης.  Υπάρχουν πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες που δημιουργούν σύγχρονα έργα και patterns και τα διαθέτουν στο κοινό σε προσιτές τιμές, δημιουργώντας εφαρμογές που συνδυάζουν την προσιτή τέχνη και τα design objects.                                                                                                                                           

Σκοπός του εκάστοτε αντικειμένου είναι να αποτυπωθεί εξαιτίας της μοναδικότητάς του, στη μνήμη του πελάτη συνδέοντας την εμπειρία διαμονής με τον χώρο του ξενοδοχείου ή της τουριστικής βίλλας.  

Ο χώρος της reception είναι το ιδανικό σημείο να αναδείξετε την ταυτότητα φιλοξενίας σας!

Εδώ μπορεί να τοποθετηθεί  ένα έργο τέχνης σε μορφή πίνακα σε σειρά, μία διακοσμητική σύνθεση σε μορφή γλυπτού στην είσοδο, ένα ρολόι τοίχου, ένα έπιπλο κονσόλα, με ιδιαίτερο σχέδιο είτε υλικό κατασκευής, συνδυάζοντας το χρηστικό και το διακοσμητικό χαρακτήρα ταυτόχρονα.

Οι Χώροι Εστίασης μπορούν να αναδείξουν την επιχείρηση!

Το μπαρ /καφέ της τουριστικής επιχείρησης είναι ένα πολύ ιδιαίτερο μέρος, που μπορεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς στο ξενοδοχείο ή την τουριστική βίλλα. Η εφαρμογή μιας ταπετσαρίας, ένα πάνελ από ξύλο, μέταλλο, δέρμα κλπ, με την επωνυμία σας ή ένα χαρακτηριστικό pattern, μπορεί να το κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό!

Μην ξεχνάτε τους διαδρόμους!

Οι διάδρομοι αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντες, μεταβατικοί χώροι χωρίς ταυτότητα.
Αντιμετωπίστε τους διαδρόμους ως μία μικρή γκαλερί, τοποθετώντας ιδιαίτερα αντικείμενα διακόσμησης, μία μοκέτα με το λογότυπο της επιχείρησης και custom φωτιστικά με βάση την ταυτότητα της επιχείρησης. Όταν οδηγηθείτε στην ανακαίνιση ξενοδοχείου ή τουριστικής βίλλας, θα μπορέσετε ευκολότερα να συνδυάσετε τους διαδρόμους με την ανακαίνιση των δωματίων!

Τίποτα απροσδιόριστο…τίποτα χωρίς ταυτότητα!

Ένα αποτελεσματικό branding χωρίς ανακαίνιση σε ένα κατάλυμα γίνεται εκφράζοντας ξεκάθαρα την εταιρική ταυτότητα και ανανεώνοντας το χώρο με μικρά αντικείμενα μεγάλης σημασίας.
Βάζουμε την υπογραφή του καταλύματος στην διακόσμηση εσωτερικού χώρου και τις υπηρεσίες που προσφέρονται εντός αυτού.

Η εταιρική ταυτότητα σε ένα κατάλυμα δίνει επισημότητα και δείχνει οργάνωση, απαραίτητα, δηλαδή,  “φίλτρα” για έναν πελάτη που αναζητά τον κατάλυμα που θα φιλοξενήσει την ιδανική διαμονή του.

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.

 

 

Tags: branding, Concept idea & Branding Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Concept idea +branding, Real Estate, Ανακαίνιση, Ανακαίνιση Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Γραφιστική & σχεδιασμός εταιρικής ταυτότητας, Διακόσμηση, Διαμόρφωση εξωτερικών χώρων

Νέο Έργο Ανακαίνισης & Διακόσμησης!

Εγγραφείτε στην email list μας για να μαθαίνετε
Πρακτικές Λύσεις και Design Εφαρμογές
για τα Τουριστικά Καταλύματα

Δείτε το Νέο Βίντεο στο YouTube!