Τουρισμός 2022 : Προβλέψεις για το Πάσχα – Καλοκαίρι

Τουρισμός 2022 : Προβλέψεις για το Πάσχα – Καλοκαίρι

Μετά  από το αδύναμο πρώτο εξάμηνο 2021, ο διεθνής τουρισμός ανέκαμψε κατά τη θερινή περίοδο, ενισχύοντας τα αποτελέσματα για το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, ειδικά στην Ευρώπη. Η ανάκαμψη αυτή έφερε, όχι άδικα, τις πρώτες αισιόδοξες προβλέψεις για το τι μπορούμε να περιμένουμε για το 2022.

Τι λένε τα νούμερα;

Σύμφωνα με τη νεότερη έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου του Τουρισμού, δηλαδή του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, του UNWTO, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις, δηλαδή οι διανυκτερεύοντες επισκέπτες, αυξήθηκαν κατά +58% τον Ιούλιο-Σεπτέμβριο 2021, συγκριτικά με την ίδια περίοδο του 2020.

Ωστόσο παρέμειναν -64% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Είναι φανερό, μελετώντας τα νούμερα, ότι κάθε χρονιά που περνάει είναι σαφώς βελτιωμένη από την προηγούμενη. Φαίνεται πως η επιθυμία των ταξιδιωτών να επιστρέψουν στην ΄΄τουριστική κανονικότητα ΄΄ της προ-covid εποχής… ολοένα ενισχύεται!

Πού Οφείλεται αυτή η Αύξηση και Πρόκειται να Διατηρηθεί;

Η καταγεγραμμένη άνοδος στη ζήτηση οφείλεται στην αυξημένη εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών μέσω της ταχείας προόδου των εμβολιασμών και στην χαλάρωση των περιορισμών εισόδου σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς.

Στην Ευρώπη το ψηφιακό πιστοποιητικό της Ε.Ε. έχει βοηθήσει στη διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε., απελευθερώνοντας σημαντικά την ζήτηση που είχε συσσωρευτεί μετά από πολλούς μήνες περιορισμένων ταξιδιών.

Η αύξηση της ζήτησης τουριστικών προϊόντων, που δεν περιορίζονται απλά στην διαμονή, αλλά συνδυάζονται με αθλητικές δραστηριότητες, επαφή με την φύση, καλή διατροφή, κτλ έχουν επίσης ενισχυθεί, εξαιτίας της αλλαγής στον τρόπο σκέψης που έφερε η πανδημία.

Τι περιμένουμε για το 2022;

Ας αρχίσουμε από τα δυσοίωνα…

Παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, τα άνισα ποσοστά εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο και τα νέα στελέχη του Covid-19 θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ήδη αργή και εύθραυστη ανάκαμψη.

Η οικονομική πίεση που προκαλείται από την πανδημία θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει την ταξιδιωτική ζήτηση, η οποία επιδεινώθηκε από την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και τη διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού.

Παρά τη βελτίωση που φάνηκε στο 3ο τρίμηνο 2021, ο ρυθμός ανάκαμψης παραμένει  άνισος σε όλες τις περιοχές του  κόσμου. Αυτό οφείλεται σε διάφορους  βαθμούς περιορισμού της κινητικότητας, στα ποσοστά εμβολιασμού και στην εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.

Η ασφαλής επανέναρξη του διεθνούς τουρισμού θα συνεχίσει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συντονισμένη αντίδραση μεταξύ των χωρών όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, τα εναρμονισμένα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής και την αποτελεσματική επικοινωνία που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ειδικά σε μια στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές.


Ας συνεχίσουμε με το θετικό σενάριο…

Η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, και καθώς προχωρούμε σε μία παγκόσμια καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε μία εκρηκτική ζήτηση τουριστικού προϊόντος.

Κάτι τέτοιο έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται καθώς καταγράφεται μία σταδιακή βελτίωση των εσόδων και των δαπανών, με βάση τις στατιστικές πληροφορίες του UNTWO.

Τα περιοριστικά μέτρα στην κινητικότητα εκτός συνόρων, καθώς και ο εγκλεισμός λόγω του lockdown, έχει δημιουργήσει μία ακόρεστη διάθεση για ταξίδια, εμπειρίες, δρώμενα, γνωριμία με ήθη, έθιμα και πολιτισμούς …άνευ προηγουμένου!

Ας κινηθούμε επομένως με αισιοδοξία, αλλά συστήνουμε να προετοιμαστούμε και για το δυσμενές σενάριο για την σεζόν Πάσχα-Καλοκαίρι 2022!

Είναι βέβαιο πάντως ότι σταδιακά έρχονται καλύτερες μέρες για τον Τουρισμό σε ελληνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η Ευαγγελία Παπαδημητρίου είναι Ιδρύτρια, Chief Architect & Interior Designer του αρχιτεκτονικού γραφείου ΙNTERARKITEKTS και HOSTCOMPASS, με πολυετή πείρα στην Διαμόρφωση, Ανακαίνιση και Διακόσμηση Επαγγελματικών Χώρων με έμφαση στην Σύνθεση Εταιρικής Ταυτότητας επιχειρήσεων, συνδυάζοντας με επιχειρηματικό τρόπο την εργονομία με το design.

 

 

Tags: branding, Concept idea & Branding Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Concept idea +branding, Ανακαίνιση Ξενοδοχείου & Ενοικιαζόμενων Δωματίων, Κρατήσεις

Νέο Έργο Ανακαίνισης & Διακόσμησης!

Εγγραφείτε στην email list μας για να μαθαίνετε
Πρακτικές Λύσεις και Design Εφαρμογές
για τα Τουριστικά Καταλύματα

Δείτε το Νέο Βίντεο στο YouTube!